keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Taruolentoja arkipäiväisessä kaupunkikuvassa

Tampereen keskusta kylpee kesää enteilevässä aamuauringossa. Katselen sen katuja ja taloja bussin ikkunasta ylhäältä Pispalasta alaspäin ajeltaessa. Bussin pysähtyessä liikennevaloihin katseeni kiinnittyy Keskustorin suihkulähdettä peittävään kupuun ja sen pinnasta peilautuvaan kuvaan puhtaanvalkoisesta raatihuoneesta. Kuinka kaunis yksityiskohta arkipäiväisessä kaupunkikuvassa. Hirmuisen kaunis. 

Kupu suihkulähteen päällä suojaa 131-vuotiasta kaunotarta talvelta, mutta kevään jo ehdittyä pidemmälle kupu jääkuvioisine helmoineen näyttää... ylimääräiseltä, aivan niin kuin pipo ja turkiskaulus kadunkulkijoilla. Nyt on kevät, kesä jo melkein, haluaisin jo kuulla veden solisevan, nähdä suihkulähteen merenneitoineen ja lohikäärmeineen. Saadaankohan se esille vapuksi vai odotetaanko kuvun poistamisen kanssa kaikkien mahdollisten kiekkojuhlien ohi menemistä?


Sveitsiläissyntyisen voimalaitosinsinööri Robert Huberin suunnitteleman suihkukaivon lahjoitti Tampereen kaupungille tekstiilitehtailija Wilhelm von Nottbeck kaupungin ensimmäisen vesijohtoverkon rakentamisen kunniaksi. Suihkukaivo oli vesijohdon päätepiste, ajatus kaivon rakentamisesta koteja hoitavista kaupunkilaisnaisista lähtöisin. Kaivon käyttöönottoa juhlittiin keisari Aleksanterin nimipäivävä 11.9.1883, suihkukaivon vettä kaupunkilaiset saivat vapaasti käyttää kotitaloustarpeisiinsa. Kun vesijohtoverkosto myöhemmin tavoitti suurimman osan taloista, vaihtui kaunis suihkukaivo hevosten juottopaikaksi. Mitähän hevoset ovat ajatelleet kaivon koristuksista, taruolennoista, jotka sylkevät vettä ja kannattelevat valtavaa allasta? Ja mitä kaivon suunnittelija on halunnut hahmojen meille kertovan? Suomalaisesta mytologiasta ne eivät ole peräisin, merenneidotkin näyttävät lähemmällä tarkastelulla ehkä enemmän miehiltä kuin siroilta Ahdin tyttäriltä...


Aina silloin tällöin näkee, kun joku ohikulkija heittää kesäiseen suihkulähteeseen toivomuslantin. Ja sitten sen kun joku toinen kahlaa lantin sieltä omaan taskuunsa. Varsinaista toivomuskaivokulttuuria ei Tampereen suihkulähteen ympärille ole rakentunut, tänä päivänä kaupungin suihkulähde on ennemminkin profiloitunut jo saavutettujen onnistumisten symbolina. Herkkä ja jotenkin naisellinenkin veistos on ollut hyvin miehisten juhlien keskipisteenä: Lordin Euroviisuvoitto vuonna 2006, kiekkoleijonien maailmanmestaruus vuonna 2011, kenties Tapparan tuleva liigakuninkuus vuonna 2014? Vanha suihkulähde on seissyt keskustorilla läpi muuttuneiden aikojen, kestänyt surulliset sodat ja nauttinut menestyksen ajoista, mutta enää se ei jaksa kovin rankkaa juhlimista vaikka kaikki iloiset ihmiset eivät välttämättä muista ajatella sen ikää. Siksi lienee viisainta pitää suojakupu "kiipeilytelineen" päällä vielä muutaman viikon ajan.


Katselen aamuauringossa säteilevää kupua ja sen alla olevaa suihkukaivoa vielä hetken, ja mietin sen ohitse kulkenutta aikaa. Naisia pitkissä hameissaan vettä suihkulähteestä sankoillaan kantamassa, janoisia hevosia juomassa pitkien kaupunkimatkojen välissä. Sodan kauhut, uusi aika. Likomärkiä ja isoon ääneen riemuitsevia kovakouraisia urheilumiehiä ja -naisia illan jo muututtua yöksi, aurinkoisena päivänä altaan reunalla käsikädessä jäätelöä syövä nuori pari. Suihkulähde on Tampereen vanhin julkinen veistos, se on ollut torilla jo ennen Raatihuonetta ja ennen teatteria, ennen Hämeenkadun toisella puolella sijaitsevia kauppiaiden komeita kivilinnoja. Suihkulähteen sijaintipaikka oli Kirkkotori 1830-luvulla, Kauppatori vuoteen 1936 saakka ja Keskustori sen jälkeen, vaikka kartassa kohta on pysynyt samana aina. Kaikenlaisia taruja nuo lähteen koristeolennot lienevät nähneet.

2 kommenttia:

  1. Ehdotan uudeksi nimeksi, Tapparan tulevan mestaruuden kunniaksi, Kiakkotoria.
    Herra K

    VastaaPoista
  2. Hei Herra K,

    jos historia vähänkään seuraa omia polkujaan, seuraava nimenmuutos tapahtunee vasta 2030-luvulla. Toivottavasti Tapparan ei ihan niin kauan tarvitse mestaruuttaan odottaa vaikka Oulun Kärpät sen tänä vuonna veisikin <3

    VastaaPoista