lauantai 12. huhtikuuta 2014

Kotoinen maalaislounas keskellä kaupunkia

Ulkona syömisen lounasaikaan ei aina tarvitse olla niin kauhean suureellista. Joskus pieni ja yksinkertainen on kaikkein kauneinta hyvää, maalaismaisen kotoinen pieni ruokala parasta, mitä keskeltä kaupunkia voi löytää. Keväinen auringonpaiste tottakai kruunaa kokemuksen, saa kadunkulkijan tuntemaan itsensä kesäisen maantien käyttäjäksi vienon tuulen heittäessä hiekkaa ja pölyä silmiin.


Tila Kaupungissa on maatilakauppa ja lounasruokala matkalla Keskustorilta Laukontorille. Ihana paikka, raikas ja värikäs. Kaupan puoli ja kolmen pöydän deli pelaavat yhteen, raaka-aineet vaihtuviin lounaskeittoihin saadaan omasta kaupasta, sen mukaan mitä milloinkin on jonossa käytettäväksi. Siksi valmista lounaslistaa ei viikkokausiksi ole eteenpäin tehty. Luomuruokakaupan takaa löytyy tuttuja nimiä, paikallisia luomutuottajia kuten Rekolan biodynaaminen tila, Kurjen biodynaaminen tila ja sitten Luomulaatikko Oy, jonka omistajia on esimerkiksi Ravintola C.

Luomulaatikko toimittaa välipalahedelmät työpaikalleni, se on siis tuttu jo. Vaikka Tila Kaupungissa ei vielä olekaan, astun reippaasti sisään puotiin. Paikan Facebook-sivuilla lounaaksi luvattu kookos-kasviskeitto tuoksuu huumaavalta. Eripariset kupit ja lusikat kutsuvat delin hyllyltä, toivottavat tervetulleiksi aivan kuin olisin tulossa kaverin luokse kyläilemään. Puunväriset tiskikalusteet ja astiahyllyt tekevät olon kotoisaksi, pöytinä ja tuoleina niillä on seuranaan terassikalustemaista vihreää. Voita on tarjolla lautaselta, leivät kurkistavat korista liinan alta. Ottakaa keittoa, olkaa hyvä! Iloinen ja mutkaton jutustelu on tuttavallista aivan kuin tässä ei oltaisikaan palveltavana vaan tosiaan toisen kotona vierailulla.


Minulle kerta on ensimmäinen, ystävälleni ei. Tämä voisi olla hänen toinen kotinsa, hän tekee osan päivittäisostoksistaan Tilan puodissa. Minulle se kaikki on osittain vierasta vielä. Ei tarvitsisi olla, minä tiedän. Asioinhan minä Kauppahallin luomupuodissakin. Ja Ahlmannilla. Ja arvostan hyvää ja puhdasta itsetehtyä ruokaa.

Tila Kaupungissa -delin lounaskeitto on erinomainen, paras koskaan syömäni keittolounas. Todella maistuva liemi ja rapsakat kasvikset, jotka paitsi näyttävät, myös tuntuvat itseltään. Aurinkoisen päivän loistava lounas hyvän ystävän kanssa, ehdottomasti. Isolla porukalla Tilaan ei mahdu, mutta yksinkin voi tulla, viereisen pöydän poika ainakin teki niin. Talvisena päivänä mausteinen keitto varmasti myös lämmittäisi mukavasti, nälän se ainakin piti poissa pitkälle iltapäivään.
Kahvi kuului lounaaseen, mutta sen kaveriksi oli otettava vadelmakakkupala, sen verran vuolaasti yksi tyytyväinen rouva-asiakas kakkua deliin tullessamme kiitteli. Tila Kaupungista -delistä saa lounaan kuulemma kotipakettiinkin. Taidanpa hakea annoksen toimistolle jokupäivä. Niin hyvä maku parhaasta koskaan syömästäni keittolounaasta suuhuni jäi. Seuraavaa kesäretkeä Frantsilan Yrttitilan Kehäkukkaan odotellessa - siellä olen saanut nyt toiseksi jääneen parhaan keittoni ikinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti