perjantai 4. huhtikuuta 2014

Kuppi kahvia historian siipien havinassa

Tampere on punaista tiiltä, Kehräsaari kosken rannassa sijaitseva hauska pieni punatiilinen linnake, jonka läpi ihmiset kulkevat Koskikeskuksesta Laukontorille. Pienten putiikkien mataline ovineen ja rakennusten läpi kulkevine kapeine tunneleineen Kehräsaari on jännittävä muisto Tampereen teollisuushistoriasta, jäänne ajalta, jolloin ihmiset eivät vielä olleet näin pitkiä kuin tänä päivänä.


Paikka oli alunperin täyttömaalla ja paalutuksilla saareksi rakennettu karikkosärkkä. Saarella sijaitsi konkurssiin toimintansa vuonna 1863 lopettanut Renforsin neulatehdas, tuon tehtaan mukaan saarta kutsuttiin aikoinaan Neulasaareksi. Kosken vastapäiseltä rannalta värjärinverstaan ja vanuttamon omistanut Herra Henrik Liljeroos osti saaren 1870-luvun alussa ja perusti vanhan neulatehtaan tilalle oman kehruu- ja kutomotehtaansa. Liljeroos kuoli kuitenkin yllättäen 44-vuotiaana vain vähän aikaa uuden tehtaan perustamisen jälkeen, mutta tehdas jatkoi toimintaansa lesken ja pojan ohjauksessa.Tehdasta laajennettiin ja uudistettiin 1890-luvulla, vanhin osa Kehräsaaressa nykyisin sijaitsevasta rakennuksesta on peräisin tuolta ajalta, se säästyi vuoden 1899 tulvista, Takon tehtaan vuoden 1923 tulipalosta ja vuoden 1940 ilmapommituksissa.


Aikain kuluessa saaren neulahistoria on unohtunut ja nimi muuttunut Kehräsaareksi. H. Liljeroosin verkatehtaaksi laajentunut kehräämö lopetti toimintansa saaressa vasta vuonna 1983 kotimaisen villan kysynnän heikkenemisen takia. Tehdasrakennukset muutettiin liikehuoneistoiksi ja vuokrattiin eteenpäin H. Liljeroosin kiinteistöyhtiön nimissä. Kiinteistöyhtiön omistaa edelleen Liljeroosin perhe.

Pieni pala Kehräsaaren historiaa palasi takaisin paikalleen Kahvila Kupin avattua ovensa tämän viikon tiistaina. Tyylikkääksi ja viihtyisäksi remontoidun kahvilan takaseinää koristaa kuva paikalla aikoinaan sijainneesta kehruutehtaasta ja sen karstakoneesta. Kuva on upea, sitä jää ihailemaan pidemmäksikin aikaa. Ja kahvila on upea, sen verran tuore vielä, että vasta yhdet sämpylät olen ehtinyt sieltä hakea. Ensi viikolla sitten salaattilounaan, niin olen suunnitellut.


Kyllä Kuppia ehdittiin Kehräsaareen jo odottaakin. Saaresta puuttui aamusta saakka auki oleva kunnon kahvila. Romanttisen punatiilisen alueen läpi on mukava kävellä, PikkuPutiikeissa ja lastenvaateliikkeessä on kiva käydä tekemässä löytöjä, ja nyt tähän omalaatuiseen pistäytymiskohteeseen voi sopia syömätreffien lisäksi myös kahvitreffitkin ystävän kanssa. Kesä on tulossa, kesällä Kehräsaaren alue oikeastaan herää vasta henkiin siipiravintola Hookin, texmexravintola Gringos Locosin ja pihviravintola Stefan's Steak Housen terassien noustua sisäpihoille. Mutta uusi kahvilapa saattaa tehdä sen, että henki pysyy Kehriksessä ensi vuonna ehkä talvellakin, kuka tietää.


1 kommentti: