tiistai 9. elokuuta 2011

Petite délicieux française - pieniä herkkupaloja Ranskasta

Torin suunnasta leijuva huumaava tuoksu saa tytön hymyilemään, puistokadun mukulakivet kenkien korkojen alla tuntuvat melkein ulkomaisilta. Tyttö tarttuu vieressään kävelevää poikaa kädestä ja kuiskaa tämän korvaan: "Tule, mennään, mennään nopeampaa. Tahdon saada mahdollisimman ison palan tuota tunnelmaa". Tyttö ja poika pujahtavat ihmisvilinään, katoavat kelta-valkoisten kojujen sekaan ja nauttivat tuoksujen sekamelskasta täysin siemauksin. Ranskalainen ruokatori kutsuu luokseen, se houkuttelee lankeamaan kaikkiin tarjolla oleviin herkkuihin, suolaisiin, makeisiin, rapeisiin, rasvaisiin. Se kutsuu uppoamaan muistojen syvereihin, palaamaan makumatkojen ihaniin maailmoihin. Torille saapujaa vastaan leijuu niin tuoreen patongin, hedelmäisten piiraiden, värikkäiden karkkien kuin marinoitujen oliivien ja valkosipuleiden sekä paistettujen, savustettujen että kuivattujen makkaroiden yhteenkietoutuvat tuoksut. Sokeristen ja tippuvan rasvaisten churrojen paistamisesta kuuluva ritinä tuo mieleen menneen kesän auringon ja lämmön, churroja sai viimeksi maistaa kaukana Espanjassa vuosia sitten!


Team Fantastique on kymmenen hengen ryhmä ranskalaisia kauppiaita, jotka kiertävät jo viidettä vuotta herkkuineen ympäri Eurooppaa, pysähtyvät kaupunkien toreille myymään aitoja ranskalaisia tuotoksiaan ja tarjoamaan pienen gourmet-breikin paikallisten ihmisten arkipäiviin. He paistavat ja leipovat paikan päällä, heidän autoistaan saa ostaa tuoretta leipää, vastapaistettuja leivonnaisia, täytettyjä crepejä, säilykkeitä, kuivattuja hedelmiä ja makkaroita aina siellä missä he milloinkin ovat. Tampereen Keskustorilla liikkuva boulangerie ja muut myyntikojut viipyvät 2.-15.8.2011 välisen ajan. Vaikka nyt on jo yli tuon myyntiajan puoliväli, kiersi patonkijono vielä suihkulähteen ympäri ja myynti oli rajoitettu yhteen leipään per talous. Valitettavasti, mutta hyvin ymmärrettävästi - mukavaa ajatella, että mahdollisimman monelle tarjoutuu mahdollisuus nauttia noista pienistä herkullisista paloista elämää, ryhmä kun ei ollut osannut ennalta varautua saavutetunlaiseen suosioon Suomessa.


Oh, olisin voinut kulkea torilla kojulta kojulle tuntikausia, niin tunnelmallista siellä oli kirjavine valoineen ja pienine viininlehtiköynnöksin koristelluine katoksineen. Tori on avoinna joka päivä klo 12-21, illan hämärtyessä siellä varmaan on aivan erityisen mukavan näköistä tuoksuvien höyryjen kohotessa pimenevälle iltataivaalle. Herra K hymyili minulle, se tiesi, että torin maistiaiset tekevät minut onnelliseksi ja se tiesi, että pääsevänsä osingoille, kun jotain hyvää löydetään. Patongille ja croissantille, churroillekin ja vaniljakakulle, Herra K ei pannut siksi yhtään vastaan mihinkään kojuihin kurkisteluiden suhteen. Ja voi että osasikin muuten olla hyviä croissantteja, kun kotona kahvin kanssa päästiin herkuttelemaan! Niin rasvaisia, mutta niin lehteviä, maistuvia.

Talvella Ranskan, Sveitsin ja Italian Alpeilla ystävien kanssa matkaillessani ehdottomasti parasta upeiden maisemien lisäksi olivat kaikki ne pienet kaupat, joista kaikki ruoka siellä ostettiin. Leipomot, lihakaupat, juustopuodit ja vihanneskojut. Ja kirjakaupat, joista sain muutaman reseptikirjan mukaani kotiinviemisiksi. Herra K hymyili minulle tuolla joulua enteilevällä reissullakin, hymyili takkatulen ääressä lumimyrskyisenä iltana alppimajassa silloin kun kaikki päivien aikana nautitut juustotarjottimet, fonduet ja ragletet tekivät olon raukeaksi ja väsyneeksi.


Hatunnosto ranskalaiselle keittiölle, herkuille, jotka ovat omalla ihanan klassisella tavallaan valloittavia. Yksinkertaisuudessaan todella maistuvia. Milloinhan mahtaa Herra K seuraavan kerran uskaltautua kanssani juustojen maailmaan viimetalvisen yliannostuksen jälkeen? Ehkä syksyn pimenevät illat tuovat uuden luottamuksen slow food -kulttuuriin ja halun kokeilla taas jotain erilaista, innostuksen leipoa ja maistella monenlaisia makuja...


CROISSANT
Pieniä 24 kpl:

2½ dl maitoa
½ pkt hiivaa
1 tl suolaa
100 g voita
2 rkl sokeria
n. 5 dl vehnäjauhoja
Voiteluun keltuainen tai muna.

- Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää mukaan suola, puolet pehmeästä rasvasta, sokeri ja jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota liinalla peitettynä ½-1 tuntia.
- Jauhota leivinpöytä ja kauli taikina ohueksi levyksi. Levitä loput pehmeästä rasvasta levyn toiselle puoliskolle. Taita toinen puoli päälle ja painele reunat tiiviisti yhteen. Kauli taikina uudelleen levyksi, taita sitten kolmeen osaan ja kauli levy näin uudelleen ainakin vielä kaksi kertaa.
- Leikkaa kaulittu levy sivuiltaan noin 10 sentin neliöksi, puolita neliöt kulmasta kulmaan ja kiedo näin syntyvät kolmiot leveästä reunasta kapeaan kärkeen päin rulliksi. Nosta pellille ja muotoile sarviksi tai kuunsirpin muotoon.
- Kohota sarvia vielä liinan alla vartti, paista 225'C noin 10 minuuttia.


Ensimmäisistä omista croissanteistan ikinä ei kyllä kauhean nättejä tullu, mutta ensimmäisen kokeilukerran nimissä se annettakoon anteeksi. Seuraavaa kertaa varten ostan kaulimen - Stolishnaja-pulloa parempaa jälkeä se ehkä tehnee kuitenkin. Leipomisessakinhan kyse on kuitenkin välineurheilusta, leipurissa ittessä harvoin on vika, eikö niin?

Makunsa puolesta croissantit olivat ihan ylihyviä sellaisenaan sekä teen että kahvin kanssa. Niitä voi toki syödä sämpylöiden tapaan halkaistuna ja täytettynä vihanneksilla ja leikkeillä tai sitten makealla hillolla tai marmeladilla siveltynä. Pain au chocolat - croissant suklaatäytteellä on perinteinen ranskalainen juttu, ja hyvä juttu muuten onkin! Pienet suolaisella tahnalla täytetyt croissantit taas näppärä cocktailpala illanistujaisiin - mie kokeilin kinkku-tuorejuusto-sipuli täytteellä ja toimihan se sekin kyllä.


JUUSTOTARJOTIN
4:lle hengelle

Varaa useampaa juustoa pieni lohko jokaista. Hyvä ohje on, että tarjottimella olisi ainakin kaksi kovaa ja kaksi pehmeää juustoa, muutama erilainen keksi tai patonki sekä erilaisia hedelmiä makua raikastamaan. Päärynä, omena ja viinirypäleet on ehdottomia omia suosikkejani.

3 kommenttia:

  1. Sinulla on aivan ihana blogi :-) !

    VastaaPoista
  2. Heitin sinulle blogitunnustuksen, otatko vastaan?
    Löydät sen blogistani :-).

    VastaaPoista
  3. Heipä hei, neiti Viherrys! Käyn ilman muuta vierailemassa blogissasi ja nappaamassa tunnustusketjussa oman paikkani. Kiitos tuosta kunniasta, on mukava tietää, että joku jossain tykkää höpötyksistäni ja Tampereesta samanlaiseen tapaan kuin minä itse :)

    VastaaPoista