maanantai 20. huhtikuuta 2015

Vielä hetken puisto on hiljaa

Kuivana ja lämpimänä kevätpäivänä on mukava käveleskellä puistoissa. Kesä on tulossa, sen haistaa järveltä tulevassa tuulessa, sen kuulee lintujen laulussa ja näkee maasta versovissa vihreissä taimissa. Yksi puisto, jota tulee yleensä nähtyä ainoastaan kesäaikaan, on Rosendahlin kupeessa Pyynikillä oleva rantapuisto historiallisine kesäteattereineen. Käytyämme Herra K:n kanssa aamupäivällä Tampereen Messukeskukseen kutsuttuina tutustumassa Pyynikin kesäteatterin tämän kesän näytelmäkappaleeseen, kaarsimme kotimatkalla pienelle puistokävelylle itse tapahtumapaikalle. Pyynikillä on tehty kesäteatteria jo vuonna 1948. Se on pisimpään Suomessa. Se on kauemmin kuin äitini on elänyt. 

Puistossa on hetken vielä harmaata ja hiljaista, mutta kauaa ei vihreää kesää ja sen mukanaan tuomaa elämää enää tarvitse odottaa. Ihan kohta koittaa se aika, kun paikat harjataan, maalataan ja puunataan taas kuntoon pitkän talven jäljiltä. Pyynikin kesäteatteri 836-paikkaisine pyörivine katsomoineen on yksi koko maan suurimpia teattereita. Jättimäisen katsomon portaita astellessa voi vain ihmetellä sitä, että tuo katsomo valmistui Pyynikille jo vuonna 1958. Toisen yhtä vanhan tsekkiläisen katsomon kanssa Pyynikin katsomo on maailman vanhin motorisoitu liikkuva katsomo, montaa vastaavaa ei koko maailmassa edelleenkään ole. Katoksen hulppean kokoinen katsomo sai vuonna 2005. Pyynikin kesäteatterin toiminnanjohtaja Jari Nieminen muistaa näytöksiä koskaan keskeytetyn vain kahdesti, kerran yhden näyttelijän loukkaannuttua tapaturmaisesti kesken esityksen ja kerran puun latvan pudottua katsomon päälle myrskyssä - tuolloin katos oli jo olemassa eikä kukaan siksi loukkaantunut. Mutta vaikka sade usein onkin ensimmäinen mieleentuleva epämukavuustekijä kesäteatteria ajatellen, muistuttaa Nieminen helteen ja auringon paahtavan kuumuuden olevan tärkeämpi terveydellinen kysymys ja katoksen suojaavan Pyynikin katsojia ensisijaisesti siltä.

 


Suomen suurimman kesäteatterin vuotuinen täyttöaste on 99%, se on todella kova täyttö minkä tahansa teatterin osalta. Liput näytöksiin kannattaa siis varata jo hyvissä ajoin nyt keväällä, tulevan kesän Avioliittosimulaattorin n. 45 000 näytöspaikasta jo yli 77% on jo myyty. Mutta vaikka jäisikin ilman ennakkolippua haluamanaan päivänä, kannattaa peruutuspaikkoja toiminnanjohtaja Niemisen ohjeen mukaan aina kysellä ovelta vielä tuntia ennen näytöstä, firmojen ja isojen ryhmien tekemistä varauksista kun jää useampia paikkoja joka kerta käyttämättä. Kultaisella 80-luvulla katsojia voitiin ottaa sisään yli istumapaikkojen määrän niin että teatterin täyttöprosentti ylitti komeasti sadan, siihen aikaan ei oltu niin tarkkoja vaikka käytävät ja portaat olivat istujia täynnä myös. 60-luvulla katsojille tehtiin jopa "narupaikkoja" normipaikkojen loppuessa, seisomapaikkoja katsomon reunoille niin että kun katsomo liikkui, kävelivät narupaikkalaiset koneenkäyttäjän merkistä katsomon mukana.  Kuuntelimme Herra K:n kanssa teatterin esittelyä innostuneina, sillä meillä molemmilla on monta mieleenpainunutta kokemusta Pyynikiltä vaikka yhtään yhteistä teatterikäyntiä emme siellä vielä olekaan kokeneet. Pyynikin kesäteatteri tekee lähes joka vuosi uuden kappaleen, näytelmät ovat pääosin kotimaisia ja pääosin aina kantaesityksiä, siksi pirkanmaalaisen kirjailijan teos sopii tulevaan kesään paremmin kuin hyvin. Katsojan näkemien kymmenen näyttelijän lisäksi kesäteatterilla työskentelee 70 muuta henkilöä taustatoiminnoissa, kuka markkinoinnissa, kuka lavastuksessa, kuka puvustuksessa tai muissa tärkeissä tehtävissä. Saadessamme vierailla tämän vuotisen työryhmän ensimmäisissä lukuharjoituksissa, kuulimme pienen pätkän yhdestä kohtauksesta ja saimme maistiaispalan ohjaaja Tommi Auvisen ja dramaturgi Seija Holman kirjailija Veera Niemisen romaanin pohjalta luomasta Avioliittosimulaattorista. Eija Vilpas, Tom Lindholm, Ola Tuominen ja Samuli Muje. Mia Selin, Mari Turunen, Esko Roine ja Janne Kallioniemi - monta tuttua hahmoa eri näytelmistä, eri teattereista ja eri tv-ohjelmista eri vuosikymmenien ajalta. Kuullun tekstipätkän lisäksi oli upeaa saada nähdä vilaus lavastesuunnitelmasta ja kurkata pienoismallia siitä, miltä Pyynikin maisema kesäkuun 9.päivänä tulee näyttämään. Pyynikille näytelmien tekeminen on kuulemma lähempänä elokuvan tekemistä kuin perinteistä näyttämöteatteria.
Suuri kiitos Jari Niemiselle, Jaana Harjulle ja Pyynikin kesäteatterille sunnuntaiaamupäivän vierailukutsusta! Ja kiitos kirjailija Veera Niemiselle kurkistuksesta kirjoittajan arkipäivään ja vuonna 2013 julkaistun esikoisromaanin tarinan taakse. Kesäkuussa me muutkin sitten tiedämme miltä Avioliittosimulaattorin vilkkaan itäsuomalaisen ja jäyhän länsisuomalaisen kulttuurin yhteen törmäyksestä syntyneen huumorin siivittämä Ainon ja Jussin tarina hieman vanhennetuin hahmoin "Liperissä" ja "Jokikunnassa" näyttää ja miltä kirjasta tuttujen tyyppien näkeminen näyttämöllä tuntuu.


Ensimmäistä kertaa Kotikaupungin turistin historiassa tämä postaus sisältää blogiarvonnan! 

Kun kerrot kommenttikentässä oman muistosi Pyynikin kesäteatterista joko kirjautuneena käyttäjänä tai nimimerkillä varustettuna, olet yhdellä arvalla mukana 2 lippua Avioliittosimulaattorin vapaavalintaiseen näytökseen sisältävän lippupaketin arvonnassa. Jos jaat linkin omassa blogissasi tai Facebook -sivuillasi, saat arvontaan toisen arvan. 

Arvonta suoritetaan vappuaattona 30.4.2015, voittajalta pyydän yhteystiedot lippujen postittamista varten jälkikäteen. Näytelmän ensi-ilta Pyynikillä on 12.6.2015, esitysajat aina elokuun 8.päivään saakka löydät tästä linkistä. Ihanaa teatterikesää!

14 kommenttia:

 1. onko pyynikin kesäteatteri oikeasti noin vanha!!! oon aina luullut sen olevan 80-luvun juttuja. paikka saa ehdottomasti uutta plussaa ajatuksissani.jospa tällä arvalla pääsisin sinne tänä kesänä. pidän hirveästi peukkuja.

  liisa

  VastaaPoista
 2. Pienessä kotikaupungissani olin tottunut käymään pienessä harrastelijakesäteatterissa. Mikä elämys olikaan käydä ensimmäistä kertaa Pyynikillä, jossa ihmisiä yhdessä näytöksessä oli enemmän kuin kotikaupunkini pienessä teatterissa koko kesänä :)

  Nimimerkki Ananas

  VastaaPoista
 3. Olisipa ihanaa päästä Pyynikin kesäteatteriin. Pyynikki mulle tutumpi näkötornistaan kuin kesäteatteristaan
  nelliina@yahoo.com

  VastaaPoista
 4. Yhtenä kauniina kesäpäivänä kävin Pyynikin kesäteatterissa isäni kanssa. Sadesuojat jätettiin tarpeettomina kotiin. Ja kuinkas ollakaan, rankkasadekuuro tuli ja kasteli. Onneksi isä asui lähellä, ja ehdimme vaihtaa kuivat vaatteet päälle väliajalla. Silloin elettiin aikaa ennen katosta.

  Suomessa ensimmäistä kesää viettävän mieheni veisin mieluusti Pyynikin kesäteatteriin. Ollaan siellä toki kävelyllä käyty vähän kurkistelemassa.

  VastaaPoista
 5. Perustamperelaisena on Pyynikillä tullut käytyä paljon ja monta esitystä on tullut nähtyä. Tästä täytyy kiittää omia vanhempia, jotka ottivat jo pienen pojan mukaan teatteriin kun siellä paljon kävivät. Teatteri on aina kokemus ja edelleen muistaa tiettyjä hetkiä teatterikäynneistä vuosien takaa. Pyynikiltä on jäänyt erityisesti mieleen, varmaan -80-luvulla, kun lentokone joka oli mukana esityksessä lensi yhtäkkiä puiden yläpuolella ja katosi yhtä nopeasti kun oli ilmestynytkin.

  Teini-ikäisenä jääkiekkojoukkueen kesäharjoitukset olivat usein juurikin kesäteatterin viereisillä nurmikentillä ja on jäänyt mieleen myös sellaiset hetket kun juostessa tai punnertaessa onkin kuulunut hillitöntä naurua tai raikuvia aplodeja.

  Tulevan kesän näytökseltä odotan paljon ja luulenpa, että odotukset täyttyvät. Kattaus vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta.

  Herra K

  VastaaPoista
 6. Kyllähän se Kuuma Kesä '85 -näytös tuli käytyä katsomassa useampaan kertaan. Aivan mahtavasti näyttelijät kiusasivat toisiaan, varsinkin viimeisessä näytöksessä.

  VastaaPoista
 7. Pikkulikkana olin paljon tätini luona Tampereella, silloin en vielä tiennyt teatterimaailmasta mitään, mutta jos olisin silloin päässyt kesäteatteriin tai ylipäänsä teatteriin, luultavasti olisin vaki kesävieras Pyynikillä.

  AnnLii

  VastaaPoista
 8. Kesäteatterissa on oikea kesän tunnelma. Harrastelijateatteriden sijasta olisi mahtavaa päästä käymään ammattilaisteatterissa myös, ei haittaa satoi vai paistoi, olisin onnellinen mahdollisuudesta! En ole koskaan vielä päässyt Pyynikille teatteriin.

  Titta

  VastaaPoista
 9. Pyynikin kesäteatteri kuuluu kyllä kesään. Jo pelkästään maisemat ovat niin loistavat, että siinä riittää katsottavaa. Kerran kesken esityksen lähirantaan tultiin skoottereiden kera melkoisella metelillä, mutta hienosti näyttelijät käsikirjoittivat lennossa tapahtuneen ja kaikilla oli hauskaa kun esityksessä oli mukana ääniefektit. Ihanaa teatterikesää kaikille!

  VastaaPoista
 10. Näkötornissa olen käynyt useasti, teatterissa vaan ihailemassa off-season :) Upeaa olisi vihdoin päästä ihan näytökseenkin!

  Ja hei kiitos tästä blogista, myös muualta muuttaneena on kiva löytää täältä kaikkea mitä ite ei ole ollenkaan ymmärtänyt edes huomata :)

  Leenu
  leenuliinukka@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Valitettavasti ei ole vielä muistoja tuolta, kun en ole koskaan käynyt :) Tampereen kaupunkiin ihastuneena käyn täällä blogiasi lueskelemassa :)
  Olisipa ihana päästä taas Tamperelle kesälläkin, jos liput voittaisin olisi Tosi hyvä syy käydä siellä taas. Viikko sitten tulin sieltä ja jotain jäi sinne taas.

  VastaaPoista
 12. Ohi on tullut kuljettua kun on kesäpäivänä käynyt rannalla. Kiva ois päästä myös vihdoin katsomoon!
  maiiia marianna1 at luukku.com

  VastaaPoista
 13. Ikimuistoisinta oli käydä Pyynikin kesäteatterissa talvella katsomassa Talvisota -näytelmää. Vilttien alla tarkeni hyvin :)
  eeva22@hotmail.com

  VastaaPoista
 14. Kiitos kaikille kommenteista! Hauskaa, että muillakin on mukavia kokemuksia Pyynikiltä. Tuosta Talvisota -näytelmästä teatterin esittelyssä, se olisi ollut mukava kokemus myös itselle.

  Blogiarvonta on juuri suoritettu ulkopuolisen onnettaren (pikkusiskoni) toimesta identtisillä arpalipukkeilla. Arpaonni suosi Heli M:ää, hurjasti onnea Helille! Laitatko Heli minulle viestiä osoitteeseen info@eevamarialisko.com, niin saan osoitteesi, johon lippupaketin sinulle heti maanantaina postitan :)

  Aurinkoista ja mukavaa vappua,
  Eeva-Maria

  VastaaPoista