Ikuisesti Tampereella

Nottbeckien perheen historia kietoutuu kauniisti yhteen Tampereen kaupungin historian kanssa, heidän tarinansa on erottamaton osa sitä samaan tapaan Finlaysoneidenkin elämäntarinakin on. Finlaysonin puuvillaimperiumia vuodesta 1835 hallinnut Wilhelm von Nottbeck poikineen oli merkittäviä vaikuttajia Tampereen teollistumisessa ja nopeassa kehittymisessä maalaiskylästä vetovoimaiseksi kaupungiksi. Jäljet Nottbeckien ajasta ovat yhä näkyvissä, poikien rakennuttamat surulliset palatsit Näsinpuistossa ja Tallipihan vieressä parhaimpina esimerkkeinä siitä. Valkoisena hohtavan Villa Milavidan Näsinpuistoon rakennuttanut Peter kuoli umpisuolen tulehdukseen asuttuaan linnassaan vain muutaman vuoden, senkin ajan yksinäisenä ilman kaksotyttärien synnytykseen menehtynyttä vaimoaan. Aleksander, joka rakennutti Finlaysonin palatsin isänsä kuoltua tämän vanhan puuhuvilan tilalle, puolestaan kuoli jo ennen oman linnansa valmistumista vuonna 1900. Nottbeckien seitsemän pojan katraasta vanhin menehtyi aikoinaan jo synnytykseen ja nuorin tapaturmaisesti vain 20-vuotiaana.


Menestyksestään ja vauraudestaan tunnettujen Nottbeckien tarinan yllä leijuu kohtalokas synkkyys. Kolmannen Finlaysonin palatsin, Wilhem-nuoremman itselleen ostaman Lielahden kartanon, torni pilkottaa tummanpuhuvana puidenlomasta Paasikivi-Kekkosta Ylöjärvelle päin ajettaessa. Tornin mustaa monihaaraista tuuliviiriä olen katsellut monena monituisena päivänä töistä kotiin tullessani miettien tarinaa sen takana. Metsän verhoamasta aavemaisuudestaan huolimatta tuo linna oli aikanaan täynnä elämää, se oli eloisin kaikista Nottbeckien linnoista. Kartanon hulppeassa navetassa märehti parhaimmillaan yli 400 lehmää, navetalta talolle ja talolta Tampereelle johti jo 1800-luvun lopussa omistajan rakennuttama yksityisrautatie. Linnan 25 makuuhuoneessa nukuttiin hyvin aina sisällissodan vuosiin saakka huolimatta siitä, että Finlaysonin tehdas oli jo aiemmin muutettu osakeyhtiöksi. 

Nykyisin kartanon päärakennuksessa toimii Metsäliiton Länsi-Suomen pääkonttori, navetta ja tilan oma vesitorni palatsin lisäksi koristavat edelleen Lielahden maisemaa kartonkitehtaan ja jättimäisten markettien lomassa. Vaikka tehdasalue on historiassa kiinni ja rakenteilla olevat kerrostalot työntyvät yhä lähemmäksi, vahtii museovirasto noiden yksityisomistuksessa olevien kohteiden kunnossapitoa. Helppoa ei rakennusten luokse pääseminen ollut, itseasiassa vahingossa minä entisille kartanon maille jouduinkin villejä lupiineja aurinkoisena aamuna metsästäessäni. Historian siipien havina ja puhdas uteliaisuus ajoivat minut oikaisemaan jalan jättömaan poikki ja hiipimään lähemmäs tuota punatiilistä upeaa linnaa. Autoillen en aiemmin reittiä puiden väliin kätkeytyvälle kartanolle ollut keksinyt.


Nottbeckien tarina Tampereella hiipui vuosisadan vaihteeseen ja loppui kokonaan vuonna 1917, kun 1830-luvulla Tallinnasta Pietarin kautta Tampereelle tullut saksalaislähtöinen Nottbeckien suku jätti Suomen lopullisesti. Tarinan mukaan kirkon kirjoihin jäi sisällissodan kynnyksellä Nottbeckeistä dramaattinen merkintä: "Poistuneet tuntemattomaan". Kaikki Nottbeckit kolmessa polvessa ovat kuitenkin edelleen Tampereella, paitsi tarinoissa ja rakennuksissa, myös maallisina jäännöksinä sukuhaudassa. Tehtaan patruunan pojista vain kolme eli pitkän elämän, heistä yksi, Finlaysonin edistyksellisistä sähkölaitoksista vastannut Carl, lapsettomana. Kaikki Tampereella tunnetun perheen jäsenet on haudattu Lielahden kartanon alueelle vuonna 1885 perustettuun sukuhautaan, viimeisimpänä maan syliin laskettiin Milavidassa syntyneen Peter Nottbeckin tyttären, Madame Andrée de Nottbeckin uurna. Genevessä vuonna 1990 kuolleen madamen mukana päättyi Suomessa vaikuttaneiden Nottbeckien sukuhaara, aateloidun suvun vaakunan viereen on Helsingin Ritarihuoneella asetettu musta risti.


Kun Lielahden kartanolla aamutuimaan käytyäni tutustuin kertomukseen tuosta sukuhaudasta, tutkin sateliittikuvia Lielahden alueelta löytääkseni oikean paikan. Kohtuullisen helposti aavistus paikasta löytyikin kappelin katon perusteella, joten iltapäivällä päädyin esittelemään Herra K:lle jotain sellaista, jota tuhansien tarinoiden mieskään ei tiennyt Tampereella olevan. Hetki siinä katseltiin hiljaisina portin raosta Nottbeck-suvun hautausmaata molemmat yhtä yllättyneinä siitä tiedosta, että heidän viimeinen leposijansa todellakin löytyy täältä, keskeltä asfalttiviidakkoa. Pienessä metsikössä sijaitseva hautausmaa on Milavidan rauta-aidalla ympäröity ja lukittu, mutta opastetaulu portinpielessä kertoo kuitenkin kaiken olellisen. Nottbeckit eivät siis poistuneetkaan tuntemattomaan vaan ovat ikuisesti Tampereella, keskellä sitä vaurautta ja menestystä, jota aikoinaan olivat täällä rakentamassa.
 





Kommentit

  1. Ihana blogi !! olen myös muualta alunperin kotoisin oleva ja turisteilen tässä ihanassa kaupungissa, täältä blogista on kiva bongailla uusia juttua myös:)

    VastaaPoista
  2. Tosi mielenkiintoinen blogi sulla! Löysin tänne sattumoisin kun etsin tietoa Lielahden kartanosta. Kävin tänään L:n kartanossa ja myös viereisellä Niemen kartanolla; rakastan Tamperetta ja sen historiaa! Eikä vähiten siksi että sukuni kietoutuu siihen monella tapaa. Katselin vanhoja postauksiasi ja olet tosiaan monissa mielipaikoissani kulkenut :) Olen itsekin tulokas, mutta kotiutunut ja juurtunut vakaasti. Odotan mielenkiinnolla uusia retkiäsi ja seikkailuja!

    VastaaPoista
  3. Hei teille, arvoisat lukijat! Ja kiitos kommenteista. Palautetta on mukava saada, kannustavista lauseista saa hauskasti taas innostusta jatkaa omaa turisteilua ja kertoa kokemuksistaan muillekin. Tein tänään Herra K:n kanssa upean seikkailuretken Epilään, saatte lukea siitä tuonnempana. Hymyilin katsellessani Niemen navetan punaisia torneja Paasikivi-Kekkosta ajaessani - joku muukin näkee ne :)

    VastaaPoista
  4. Osaatko antaa tarkempia koordinaatteja Lielahden kartanolle. Hautausmaalla kävin eli onko kartano lähellä sitä? Olis ihana päästä kurkistaa myös tuota kartanoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei anonyymiseikkailija,

      tarkat koordinaatit Lielahden kartanolle on N 61° 30.963' ja E 23° 41.157'. En tiedä kuinka tiet kartanolle ovat suljetut kun se sijaitsee keskellä tehdasaluetta, mutta kävellen tosiaan itse pääsin puolivahingossa livahtamaan sinne.

      Kun Fonectan kartasta katsoo Lielahden aluetta, on kartano Paasikiven tien yläpuolella näkyvän harmaan alueen yläpuolella, kaikkein lähinnä Näsijärveä sijaitseva rakennus. Sen viereen tulee tiukan mutkan tekevä tie ylhäältä päin.

      Olisikohan viisainta kysyä M-Realilta pääsyä vierailulle?

      Poista
  5. Kiitos tiedosta!! Juu, ehkä olisi hyvä kysyä lupaa etukäteen... Kiitos muutenkin mielenkiintoisesta blogista, mielenkiinnolla jäin lukemaan juttua jos toistakin. :)

    VastaaPoista
  6. Hei olis kiva aiheesta keskustella lisää,löysin samaisen paikan täysin vahingossa ja koittanut etsiä paljon aiheesta! salmix69@gmail.com

    VastaaPoista
  7. Hei,

    Mistä tiedät/luit Nottbeckien historista ja Peterin tyytärestä? Olisi mielenkiintoista lukea lisää heistä kaikista :)

    Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maria,

      voi mistähän kaikkialta minä tietojani olen haalinut... Madame Andrée de Nottbeck mainitaan ainakin Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden sivuilta, mutta paras lähde saattaisi olla Kyllikki Heleniuksen Nottbeckeista kirjoittamat kirjat. Madamesta jos haluat tietää enemmän, Helenius on tallentanut kirjaksi Madamen ja Marsalkka Mannerheimin kirjeenvaihdon "Cher Marechal - Chere Madame", kirja löytyy Piki-kirjastosta ihan :)

      Poista
  8. "Alkuperäinen Milavida, jossa Nottbeckin perhe asui, oli puurakenteinen huvila Näsikallion vieressä. Koko perhe ei kuitenkaan ehtinyt uudessa Milavidassa asua;[2] vain lapset asuivat siellä pari vuotta palvelijoiden kanssa[3]. Peterin vaimo Olga von Nottbeck kuoli ollessaan synnyttämässä kaksosia Baden-Badenissa lokakuussa 1898, ja puoli vuotta myöhemmin Peter itse kuoli umpisuolileikkauksen jälkeen pariisilaisessa sairaalassa." (Wikipedia)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit