tiistai 31. toukokuuta 2011

Moni kakku päältä kaunis

Kakkuja, kakkuja, kakkuja! Suuni napsaa makeaa, mikä ihme sokerihiiri minusta on tullut? Välillä menee pitkiäkin aikoja etten ajattele sokerisia unelmia, mutta aina silloin tällöin kaipaan hirmuisesti herkkuja - täyteläisiä, pehmeitä, meheviä kakkuja, pieniä paloja ihanaa luksusta tavalliseenkin päivään. Sokerin voimalla jaksaa niinä sateisina päivinä kun auringosta ei ole iloa. Leipominen on kivaa, harmaan iltapäivän kahvihetki kotona muuttuu ihan erilaiseksi kun uunista tulvahtaa suklaisen tahmakakun vastustamaton tuoksu.

Jännää arkipäivän kemiaa tuo leipominen, musta siinä vaan on jotain taianomaista kun erilaiset raaka-aineet yhdessä muodostaa jotain niin mahtavaa kuin marjainen piirakka tai mehevä täytekakku on. Kaunistakin se on, kakkujen koristeleminen mitä mielikuvituksellisimmin keinoin. Yksi ystäväni tekee kakuistaan todellisia luomuksia, leipoo tilauksesta kruunun juhlaan kuin juhlaan ja nauttii siitä, että keksii koristeluksi jotain todella persoonallista ja juhlan teemaan tai sankarille muuten täydellisesti sopivaa. Kakku syödään pois, se on käsityölahja, joka ei jää kenenkään nurkkiin turhana tai epäarvostettuna pyörimään. Osaisikohan joku insinööri selittää tuon kakkujen tekemisen kemiallisen kaavan - pitänee ryhtyä googlailemaan oppiakseen enemmän...
   
                                                  Kuva lainattu                             Kuva lainattu

Tampereella on kotikondiittoreille ehdoton vierailukohde, Ullan Unelma - pieni putiikki, joka toteuttaa Ullan lisäksi monen muunkin keittiöhengettären unelmia leivonta-aiheisilla tuotteillaan. Putiikki on kaunis kuin leivos itsessäänkin, voi maailma mitä kaikkea hauskaa voi leipomistarvikkeissa ja kakkukoristeissa olla! Korkokengän mallisia pikkuleipämuotteja, kimaltavia strasseja ja hileitä kakkujen päälle, leivonnaisiin siirrettäviä sokerikuvia ja mieletön määrä pursottimia, vuokia, vispilöitä, pensseleitä, lastoja, leimasimia, saksia, leipomiskirjoja ja erikokoisia kulhoja. Ullan Unelmassa kannattaa käydä hakemassa piristettä ja inspiraatiota vaikka olisi jo vähän kokeneempikin leipuri. www.ullanunelma.fi

Joskus ei jaksata itse leipoa mitään tai edes ajatella leipomista kun ei tarkkaan tiedä mitä tekisi mieli. Joskus haluttaa vaan nauttia valmiista tuotoksista, valita toisten tekeleistä, tuoreista ja ihanista, sellaisista, jotka on asetettu kutsuvasti esille vitriiniin odottamaan ottajaansa. Kahvila Aniittassa houkutuksia on moneen makuun, on suolaista ja makeaa, vastapaistettua ja juuri päällystettyä. Aniitta sijaitsee Tampereen Kauppahallissa, keskellä sitä ihan omanlaistaan tunnelmaa, joka hallissa vallitsee hiljaisine hälinöineen ja kaikkine kymmenine tuoksuineen. Aamuisin kauppahallin käytävien kahviloihin kokoontuu kaikenikäisiä ja kaikennäköisiä ihmisiä viettämään rauhallista aamuhetkeään, vaihtamaan kuulumisia, tapaamaan toisiaan, keskustelemaan päivänpolttavista asioista ja viikon tapahtumista ventovieraidenkin kanssa kauppa-asioinnin lomassa. Ittekin on tullu hallissa silloin tällöin poikettua, milloin hakemassa muutama pala juustoa, milloin pihvilihoja ja tai kalaa viikonloppukokkailuita varten. Milloin sitten ihan vain fiilistelemässä tuota tunnelmaa. Aikainen lauantaiaamu kauppahallikahvilassa on ihan omanlaisensa, sellainen aamu on ihana aloittaa kahvilla ja kakulla ja nauttia omasta rauhallisesta hetkestään. Aniittassa Charlottekakkupala vei kaikki pisteet, mielettömän kokoinen pala vasta leivottua kermakakku-unelmaa ei ollu edes hinnalla pilattu!
www.tampereenkauppahalli.fi/kauppiaat/kahvilaaniitta


Yhtä kaikki, kakkuja, kakkuja, piiraita, kakkuja, ihania makeita herkkuja arkipäivään ja miksei kesän juhliinkin tietenkin. Ihmisten iloksi joka tapauksessa, itsensä ja kanssaeläjien. Muutama oma suosikkini on listattu alla, niitä kaikkia yhdistää kaksi asiaa: helppous ja taattu herkullisuus.


TAHMAKAKKU

2 munaa
3 dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
4 rkl tummaa kaakaota
150g margariinia

- Vaahdota munat ja sokeri, sekoita sitten kuivat aineet keskenään ja sulata margariini. Kaada hieman jäähtynyt margariini muna-sokerivaahtoon, lisää sitten kuivat aineet mukaan ja sekoita nopeasti taikina tasaiseksi massaksi.
- Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan ja paista 200'C noin 10-12 minuuttia.

Nauti vaniljajäätelön kanssa tai ilman. Aavistuksen epäilyttävästä ulkonäöstään huolimatta tämä kakku on kuitenkin herkkujen aatelia, todellinen makeannälkäisen unelma! Maistuu niin pienille kuin isoillekin herkkuhiirille, isoa palaa ei pysty syömään kukaan.


KÄÄRETORTTUKAKKU  
(MARIANNE-PÄTKISKAKKU)

Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

- Vaahdota munat ja sokeri todella hyvin.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja nostele muna-sokeri-vaahtoon kevyesti sekoittamalla välttämällä liikaa vaivaamista.
- Leivitä kuohkea taikina uunipellille leivinpaperin päälle, paista 225'C vain 6 - 9 minuuttia (mulla on aina riittäny tuo 6 min).
- Kumoa uunista otettu pohja sokeroidulle alustalle ja anna jäähtyä.
- Leikkaa pohja pitkittäin neljään yhtä leveään osaan ja kostuta suikaleet.

Kostuke:
1 dl appelsiinituoremehua

Täyte:
1 prk maitorahkaa
3 dl kuohukermaa
1 prk päärynöitä omassa mehussaan
½ pss mariannerouhetta
½ pss minipätkiksiä

- Vaahdota kerma. Valuta päärynät. Murskaa päärynän puolikkaat ja pätkispalat haarukalla lautasta vasten ja sekoita kaikki ohjeen ainekset yhteen tasaiseksi massaksi.

- Levitä täyte suikaleille reilun sentin kerrokseksi. Jos täytettä on liikaa, kakun kokoaminen vaikeutuu.
- Kääri ensimmäinen suikale rullaksi ja nosta se pystyyn kakkuvadille. Jatka rullaa kierittämällä seuraava suikale kakkuvadilla jo olevan jatkoksi ja sitten seuraava sen perään ja vielä viimeinen liimaamalla se liisteröidyn tapettivuodan tapaan entisten päälle. Nosta suikaleita varovasti etteivät ne repeydy. Jos haluat oikein-oikein ison kakun, tee pohja kahteen kertaan ja täyte tuplana.

Päälle:
2 - 4 dl kuohukermaa (riippuen kuinka paksusti sitä haluat)
1 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria
½ pss mariannerouhetta
½ pss minipätkiksiä
tuoreita mintun- tai sitruunamelissan lehtiä, jos haluat pintaan väriä.

- Vaahdota kerma ja mausta se sokereilla.
- Päällystä kakku kermavaahdolla ja ripottele päälle mariannerouhe.
- Koristele pinta minipätkiksillä (me syötiin vahingossa kaikki ennen koristelua, joten niitä ei näy kuvassa)

Maailman nopein ja helpoin täytekakku! Ja paras. Raikas, hyvä maku, ei ähmötä niinku raskas suklaakakku tai ällömakea mansikka-kermakakku. Tämä synttäriversio oli valmis 30 minuutissa aineksista kynttilöiden sytyttämiseen, kun soppaa keittämässä oli kaksi iloista kokkia. 


VANILJAINEN MUSTIKKAPIIRAKKA

Pohja:
1 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaura- tai ruislesettä
1 tl leivinjauhetta
1 muna
1 dl sulatettua tai juoksevaa margariinia tai öljyä
1 dl vaniljajogurttia

Väliin:
3 dl mustikoita

Pinnalle:
3/4 dl sokeria
1 muna
2 dl vaniljajogurttia
1 tl vaniljasokeria

- Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää sitten joukkoon muna, haalea rasvasula ja jogurtti. Heiluttele kapustaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat, enempi vaivaus ei ole tarpeen.
- Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan ja ripottele taikinan pinnalle marjat.
- Sekoita sokeri, muna, vaniljajogurtti ja vaniljasokeri keskenään ja kaada ohuena nauhana marjojen päälle.
- Paista piirakkaa 200´C noin 30-35 minuuttia.

Ihana piirakka! Helppo kuin mikä, onnistuu 5 minuutissa uuniin laitettavaksi. Viime kesäinen mökkipäivä ja siskon kanssa naapurisaareen tehty mustikkaretki tulee tästä piirakasta joka kerta mieleen, oli jotenkin erityisen ihanaa nauttia grilliaterian jälkkäriksi itte poimituista marjoista leipastu piirakka. Mustikoista mie en syötynä niin perusta kaikenmaailman rönttöjen takia, joten mie sain oman siivun, sellaisen johon vain valui mustikkamehua, ei inhottavia kuoria ollenkaan.

1 kommentti:

  1. Ihana blogi! :)
    Mietin vain, että mistä kirjoittaja saa energiansa kaikkeen ihanaan puuhasteluun. Haleja! Vain todella aurinkoinen ihminen saa aikaan tälläisiä tekstejä. Blogista tulee hyvä mieli.

    VastaaPoista