Kirsikankukkien aikaan
Ajelin maanantaina ratikalla Kalevaan ja kävin Sorsapuistossa. Puut, jos niitä siellä jossain on, olivat vielä kukattomia. Samoin puut Kalevan kirkon takana Liisanpuistossa, jos siellä kirsikkaa olisi. En nähnyt.
Mutta käveleskelin laiskasti kesäisen paahteisessa ilta-auringossa, juttelin siskoni kanssa puhelimessa ja katselin hetken Liisankalliota, laakeaa kiveä, jossa Anni Polvan Tiina-kirjojen tytöt seikkailivat silloin, kun pellot vielä lainehtivat Kalevassa, emännät käyttivät Liisankalliota pyykinkuivatukseen ja lapset leikkipaikkanaan.
Kävin minä Arboretumissakin. Kiviä katselin sielläkin, löysin vihdoin sen vapaamuurarin haudan, jota joskus haeskelin luettuani ensimmäisen suomeksi julkaistun romaanin, vuonna 1884 ilmestyneen Hatanpään Heikki ja hänen morsiamensa. Historiallinen romaani kertoo toukokuisesta uhrijuhlasta Pyynikillä Piispa Tuomaksen aikaan vuonna 1245. No joo. Se on eri tarina se. Mutta hauska vastakkainasettelu päätyä katselemaan maata ja ikiaikaista graniittia kun taivasta ja vain muutaman päivän kestäviä kukkia piti.
Tänä aamuna töihin Aleksis Kiven katua kävellessäni hymyilin. Totta
tosiaan. Jo heti aamusta, ennen kello kahdeksaa, puiden luona oli
kymmenkunta kuvailijaa. Yksi kuvattava poseerasi tottelevaisen koiransa
kanssa ammattivalokuvaajalle kauniisti puettuna ja laitettuna. Yksi
ihasteli kukkaloistoa minulle ääneen kertoen lukeneensa siitä Aamulehdestä ja lähteneensä varta vasten katsomaan. Jääkiekkokisojen avajaisjuhlan jytinä edellisiltana vain metrien päässä kauniista
puista ei onneksi saanut kukkia putoamaan.
Kirsikankukinta kestää vain hetken. Buddhalaisuudessa kirsikankukka, sakura, symbolisoi hyvin osuvasti katoavaisuutta, katoavaa kauneutta. Tarinoiden mukaan samurait pysähtyivät sotaretkillään nauttimaan kukkivien puiden kauneudesta, heille se oli samurain elämän allegoria: nuppuu kypsyy, aukeaa, kukoistaa lyhyen hetken ja putoaa sitten.
Muutaman päivän päästä, kun mankai, täyskukinta, on ohi, voi Frenckellillä kokea hanafubukin, kirsikankukkasateen. Omanlaisensa kokemus varmaan sekin, mitä ikinä sitten taas tarkoittaakaan. Onnea vaikka, mannaa taivaasta. Tai samuraita pidempää elämää. Tampereen omaa kirsikkapuistoa odotellessani luen Tšehovia.
Ps. Jos innostut kirsikankukkienkatselupiknikille, hyvä vinkki vaaleanpunaista evästä varten on tässä.
Kommentit
Lähetä kommentti