torstai 17. maaliskuuta 2016

Roosanvärisiä lupiineja - kirjallisia kohtaamisia Tampereella

Hotelli Ilveksen yökerho, keskellä viikkoa kello kahdeksantoista. Tuntuu kutkuttavan kummalliselta kävellä valoisassa illassa alas tummanpunaisen plyysin päällystämiä portaita, joita koskaan ennen en ole nähnyt niin siisteinä. Kattokruunuja, tiiliseiniä, kultareunaisia peilejä, komean koukeroisia nojatuoleja, sohvaryhmiä... Kertaakaan aikaisemmin en oikeastaan ole katsellut yökerhoa näin tarkasti ja kirkkain silmin, väentungoksessa ja värivalojen hämärässä siihen ei ole ollut mahdollisuuttakaan. Paikka näyttää oikeastaan aika viihtyisältä tällä tavoin, arvokkaammalta kuin yön synkkyydessä. Kirjallisuusklubi pukee Ilveksen alakertaa.Narikkaa ei ole, mutta pieni kirjakauppa on ja baaritiski, joka on avoinna. Mitä kirjaillassa tilataan? Vakoilen. Olutta, punaviiniä, irish coffeeta, tavallista kahvia. Pakko ei ole tilata mitään, mutta jos haluaa kirjallisuuskeskusteluita kuunnellessa jotain nauttia, saa tiskiltä tilata oman kukkaron mukaan sitä mikä itselle parhaiten maistuu. Roosalupi. Roosalupi. Maistelen tuota sanaa ja mietin sen tuntua. Tiedän sen olevan Tampereen murretta ja lausuttavan suomeksi Proosaklubi. Ihan täydellisesti se ei ulkotamperelaiseen suuhuni taivu, mutta tykkään ajatuksesta nimen takana. Se on rento ja lupsakka nimi, kuvaa hyvin sitä tunnelmaa, joka Pirkkalaiskirjailijat ry:n isännöimässä (tai emännöimässä) tapahtumassa vallitsee. Roosalupille ei tarvitse pukeutua minkään erityisen koodin mukaisesti. Sinne tulemista varten ei tarvitse lukea yhtään kirjaa eikä tuntea yhtään kirjailijaa - edes nimeltä. Klubi on kaikille uteliaille avoin ja pääsymaksuton, kirja-arpajaisia varten kannattaa kuitenkin muutama kolikko varata mukaan. Illan päätteeksi arvotaan aamupalalahjakortin lisäksi puheena olleet kirjat, niihin on mahdollisuus saada omistuskirjoitus niin halutessaan.


Fantasiaa, jonkinlaista filosofista inhorealismia ja urheilua, ei aiheita, joita nirsoksi heittäytyessäni ensimmäisenä lähtisin kuuntelemaan, mutta avoimin mielin osallistuessani huomaan olevani yllättävän kiinnostunut. Illan Roosalupi on järjestyksessään seitsemäs, kolmas tälle keväälle. Kirjallinen kohtaaminen lukijoiden ja tekijöiden välillä järjestetään joka kuun viimeinen keskiviikko, seuraavasta kerrasta alkaen jälleen Sokos Hotel Tammerin perinteikkäässä salissa, kun remontti siellä on saatu valmiiksi. Illan kulku on joka kerta saman kaavan mukainen: Avaussanat yhdeltä pirkkalaiskirjailijalta, sen jälkeen kaksi haastattelijan kanssa käytyä keskustelua, toinen tamperelaisen kirjailijan, toinen vieraaksi muuten valitun kirjailijan kanssa. Kaikki illan esiintyjät ovat klubilla yleisön kohdattavissa esiintymisensä jälkeen, kysymysten esittäminen on vapaamuotoista ja sallittua. Tampere on yksi Suomen suurista kirjoittajakaupungeista.

Herkkä ja hento Siiri Enoranta avasi kirjaillan Ilveksen yökerhossa kertomalla viikonloppuna Vihtorin Kirjamessuilla jaettavaan Tulenkantaja -palkintoon ehdolla olevasta kirjastaan Surunhauras, lasinterävä. Seuraavaksi Alexandra "Sasa" Salmela haastatteli filosofian tohtori Heikki A. Kovalaista tämän tuloillaan olevasta kirjasta Mädän elämän alkeet ja lopuksi Sami Hilvo keskusteli varsin mukaansa tempaavalla tavalla kirjailija Karo Hämäläisen kanssa Hämäläisen kirjoittamasta Paavo Nurmesta kertovasta romaanista Yksin. Kaikkia kolmea olisin halunnut kuunnella lisääkin vielä, kirjallinen kaksituntinen ulkomaailmasta ulkopuolisena vierähti aivan liian nopeasti! Oli upeaa kuulla tarinoista tarinoiden takana, tunnustella miten kirjoittajat lukivat kirjoittamaansa tekstiä ja saada tietää miten he analysoivat sitä itse.


Ensi kertaan on kuukausi aikaa, sitä odotellessa kirjojen ja kirjailijoiden kanssa pääsee kosketuksiin Sokos Hotel Ilveksessä tulevana viikonloppuna pidettävillä Vihtorin Kirjamessuilla. Seuraavan Roosalupin ohjelmaa voi etukäteen vilkuilla esim. Facebookista Roosalupin omilta sivuilta, Pirkkalaiskirjailijoiden sivuilta tai Lue Kirja! -sivustolta, johon se ensimmäisten joukossa ilmestyy. Kiitos patistuksesta, Hannu Peltonen - olen enemmän kuin onnellinen, että tuli lähdettyä mukaan Roosalupille ensimmäisen kerran.

2 kommenttia:

  1. Olipas kivaa lukea, millaisia nuo Roosalupin illat oikeasti ovat. Olen kuullut niistä, mutta en ole uskaltautunut paikalle, ehkä seuraavalla kerralla tulenkin. Olen ajatellut niiden olevan vain tosiharrastajille... :D

    VastaaPoista
  2. Lämpimästi tervetuloa seuraavaan Roosalupiin keskiviikkona 20. huhtikuuta, jolloin Hotelli Tammerin (huom.) lavalle nousevat ainakin Saara Kesävuori, Juha Siro ja Laura Lindstedt! Huhtikuun jälkeen kokoonnummekin seuraavan kerran vasta syksyllä eli syyskuun kolmas keskiviikko.

    Tule sellaisena kuin olet. Tule vaikka myöhässä, lähde vaikka kesken kaiken pois. Tai nauti kirjallisuudesta koko ilta... Kunhan tulet!

    VastaaPoista