lauantai 12. maaliskuuta 2016

Hyväntekeväisyyttä, ilmassa hyvää keväisyyttä

Tampereella tapahtuu kaikenlaista kaiken aikaa, on kirjallisuutta, kaupallisuutta, urheilullisuutta ja kauneutta, usein jopa kaikkea yhtä aikaa. Yksi tapahtuma, jossa herra K on halunnut päästä jo useampana vuonna käymään, on tänä viikonloppuna viidettä kertaa järjestettävät Reiskahöntsyn MM-kisat. Mitä ihmettä on Reiskahöntsy? Pakko oli lähteä Runotytön ja Turkulaisen kanssa mukaan katsomaan mistä Koulukadun tekojäällä pelattavassa tapahtumassa oikein on kyse.
 

 

Tapahtumana Reiskahöntsykisat ovat juuri niin humoristinen ja pehmeä kuin hyvin käytetyt Reino-tossut vain voivat olla. Sympaattinen, hauska, tamperelainen. Kuka tahansa voi koota hyväntekeväisyysturnaukseen oman joukkueensa (6 kenttäpelaajaa + maalivahti ja mahdolliset vaihtopelaajat) ja ilmoittautua mukaan. Tapahtumassa kerätyt varat lahjoitetaan Tampereen Ensi- ja turvakoti ry:lle. Reiskahöntsypeli pelataan jäällä jääkiekkomailalla ja pehmeällä Aino- tai Reino-kankaasta tehdyllä pallolla Ainot tai Reinot jalassa. Säännöt ovat yksinkertaisen herrasmiesmäiset, peliaika 15-20 minuuttia. Tauoilla voi nauttia makkaraa, pillimehua tai lettukahvit, kaljaa tarjoillaan kylttien mukaan läheisessä anniskeluravintolassa.Kentällä ja kentänlaidalla on hymyileviä ihmisiä, kireitä pipoja ei hetkittäin pilkistävässä kevätauringossa näy missään. Väliäkö sillä, jos peli vahingossa lopetetaan 5 minuuttia liian aikaisin ja jatketaan loppuun pienen tauon jälkeen, pääasia, että kaikilla on hyvä fiilis. Katselen ympärilleni ja hymyilen minäkin, ihailen Koulukadun kentän lamppuja, katsomoa ja sen alla kulkevaa pukukoppikäytävää. Herra K:n tarinat kiekkotalvista 80-luvun Tappara-junnuna heräävät kenttää katsellessa eloon...


Koulukadun tekojääkenttä kaksine kaukaloineen ja betonisine katsomoineen on pala tamperelaisen ja suomalaisen jääkiekon historiaa. Kenttä on Ilveksen toimesta jäädytetty talvisin kiekkokäyttöön 30-luvulta lähtien. Vuonna 1956 valmistuneen tekojääradan ansiosta jääkiekon SM-sarjan jää parani ja harjoittelukausi piteni, halleja ei tuolloin ollut vielä missään. Koulukadun kenttä jäähdytettin vieressä sijainneen, Pommacista ja Amiraalioluesta tunnetun Pyynikki Oy:n virvoitusjuomatehtaan jäähdytyskoneilla. Reiskahöntsyjen avajaispuheen pitäneellä Tampereenkielisten uutisten huumorikaksikolla, Höntällä ja Toipparilla, oli muistoja takataskussa noilta ajoilta. Koulukadun kentän yleisöennätys on Tapparan ja Lukon välisestä SM-sarjan ottelusta vuodelta 1964, jolloin peliä oli seuraamassa 10 655 katsojaa. Puolet enemmän kuin sisähalleista näinä päivinä keskimäärin on. Yli 10 000 katsojan lukuihin on aikanaan yltänyt myös Kanadan ja Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueiden vierailuottelut. Paljonkohan katsojia Reiskahöntsyt kokonaisuutena tänä vuonna kerää? Vielä ehtii mukaan, sillä pelit jatkuvat huomenna sunnuntaina.
1 kommentti:

  1. Ja siellä Herra K viltissä niinkuin usein myöhemminkin...

    VastaaPoista