keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Kauppahallissa käynti on osa juhannusperinnettä

Tätä blogitekstiä kirjoittaessa tuntuu, että kesäkuun alun lomapäiväni ovat kaikki kuluneet kahviloissa ja ravintoloissa istuen ja hyvää ruokaa syöden. Voi kauhea! Olen minä muutakin tehnyt, istuttanut yrttejä, sisustanut kotia, tehnyt uusia kokkikokeiluita ja keksinyt kaikenlaista puuhaa milloin missäkin. Mutta osittain se on aivan tottakin, olen istunut kahviloissa ja ravintoloissa johtuen siitä, että vapaiden päivien ansiosta minulla on ollut aikaa tavata ystäviä hyvän ruoan äärellä ja muistuttaa itseäni paikoista, jotka tavallisen arkipäivän kiireessä tulee ohitettua. Vapaiden päivien ansiosta minulla on aikaa kuljailla kaupungilla ja vierailla pitkästä aikaa kauppahallissa, ehdottaa ystävälle lounastreffejä sangen kansainväliseltä tuntuvaan paikkaan, 4 Vuodenajan liikenneympyrään, kun Herra K ystävänsä Tohtori A:n kanssa makkaralinjalle kerran lähtivät.Kauppahallissa käynti kuuluu omiin juhannusperinteisiini. Kalaa, lihaa ja muutamia herkkulisukkeita tulee hankittua juhannuksen ruokalistalle vuodesta toiseen. Tänä vuonna ostoslistalleni tuli yksi lisäys. Kauppakierroksen jälkeen palaan takaisin oville, joista tulin sisään. Kauppahallin Hallituskadun puoleisessa päässä on nimittäin kulmaus, jonka vaaleansinisten seinien ranskankieliset koukerotekstikyltit ja mustat täyteen kirjoitetut liitutaulut pysäyttävät ohikulkijan. Neljä vuotta sitten vierailin Les 4 Saisonsissa ensimmäisen kerran ja rakastuin paitsi muiden asiakkaiden kanssa jaettaviin pöytäpaikkoihin, myös ruokaan, joka rehellisesti oli sitä mitä tuoksu ja  pienen ravintolan ulkoasu antoi odottaa. Myös muut ovat tykänneet, ravintola on sittemmin laajentunut, saanut lisää pöytiä viereisen liiketilan syvennyksestä ja keskiympyrästä. Vastapäin alkuperäistä kalaravintolaa on ilmestynyt Le Grill, 4 Deli, raakamakkaramyymälä atelieineen sekä hotdog-baari. Ei mikä tahansa pikaruokala vaan Neljän Vuodenajan käsityönä tehtyjen makkaroiden makuinen.  

Palvelu 4 Delin tiskillä on mutkatonta ja hyväntuulista, kun alan kysellä tarkemmin paikasta ja sen tuotteista, jutustelu makkaramestarin kanssa sujuu paremmin englanniksi kuin suomeksi. Tuotteistaan ylpeä herra esittelee mielellään ikkunan takana näkyvän makkara-ateljeen ja kertoo, mitä makkaranteon missäkin työvaiheessa tapahtuu, neuvoo, mitä raakamakkaralle kotiin ostettuna tulee tehdä. Delillä on meneillään kiireinen viikko, puodin juhannusmyyntiin pitää saada tehtyä makkaraa viidestäsadasta kilosta lihaa, viime vuonna puodin ensimmäisen juhannuksen alla menekki oli yllätys ja makkara loppui kesken. Delin ateljeehen makkaraliha tulee Paijan sikatilalta Urjalasta, jossa porsaat teurastetaan paikan päällä ilman stressaavia kuljetusmatkoja. Puodin liitutaulu kertoo, että makkaraan käytetään porsaasta vain lapaa ja kylkeä, siksi 4 Delin makkarat ovat niin laadukkaita ja hyviä. Kärsät, korvat ja rustot jätetään teollisen tuotannon makkaroihin jauhettaviksi, Darren naurahtaa.

Makkaroiden lisäksi puoti myy ranskalaisherkkuja, terriiniä, pateeta ja savustettua kylkeä ja erilaisia piirakoita. Hotdog-baari tuli mukaan 4 Deliin puolivuotta puotia myöhemmin. Kauppahallin asiakkaat olivat alusta asti kiinnostuneita raakamakkaroista, mutta epäileväisiä ja tietämättömiä niiden maun suhteen. Puodissa paisteltiin ensin maistiaispaloja eri makkaroista, mutta kun tilaa kerran oli, päätettiin 4 Delissä kokeilla makkaran ruokamyyntiä. Hotdogit olivat luonnollinen vaihtoehto, helppoja syötäviä ja oikeilla raaka-aineilla tehtyinä todella herkullisia. Kun kauppahallin Le Grill on ollut menestys, avattiin kesälle Laukotorille 4 Delin hodariteltta.


Kun hotdog-baarin listaa katsoo, tekee mieli maistaa vaihtoehdoista kaikkia. Sushinsyöntitauostani johtuen tartun aasialaiseen vaihtoehtoon asiaslawn, inkiväärisiirapin ja wasabihernerouheen takia, aina aurinkoinen ystäväni valitsee ranskalaisen vaihtoehdon Les 4 Saisonsin hengessä. Puna-valkoruudullinen paperi ja colajuoma tekee pikaruokakokemuksesta kauppahallissa täydellisen, ihan erilaisen kuin Ikeassa tai nakkikioskilla tai kotikeittiössä. Olutta tai sampanjaa kyytipojaksi saisi myös, mutta me pitäydymme tällä kertaa alkoholittomissa. Ystäväni nuolaisee makeaa sinappia suupielestään ja hymyilee, kertoo luulleensa etukäteen, ettei yksi hotdog vie hänen lounasnälkäänsä, mutta huomasi ilokseen erehtyneensä. Täyteläisen makkaran ja maistuvien lisukkeiden kanssa käsin syöty hotdog on kokonainen ateria.

Maisteltuani hotdogin ymmärrän 4 Delin juhannusviikon makkarantekokiireen paremmin. Ostan heti kotiin mukaan patongin ja kolme pätkää raakamakkaraa, haluan tarjota hallissa kokemani elämyksen läheisilleni myös. Herra K toivoi sopivasti juuri eilen saavansa pitkästä aikaa coleslawta ja on joskus miettinyt raakamakkaroiden grillaamista, joten nyt hän pääsee testaamaan taitojaan ja nauttimaan raikkaasta kaalisalaatista lopputuloksensa kanssa.

5 kommenttia:

 1. Treen kauppahalli ON ihana paikka. Siitä tulikin mieleeni Viikinsaari, jota fanitan myös :)
  PS. Sorrowhearts- levy on huippu <3
  T. Nelliina

  VastaaPoista
 2. Kuuntelen täällä innolla uutta levyäni, joka tuli tänään! Kiitos tosi paljon! :) Ja kaunista juhannusta!

  VastaaPoista
 3. Loistavaa, että levyt löysivät perille nopeasti - nyt vaan Sorrowheartsin keikkakalenteri esille ja fiilistelemään seuraavaksi bändiä livenä, viimeistään Tammerfestien aikaan Ruby & Fellasiin :)

  Hauskaa, että meillä on samoja fanituskohteita, juuri lauantaina käytiin perheporukalla piknikillä Viikinsaaressa fiilistelemässä alkavaa kesää.

  4 Delin raakamakkarat kotigrilliin kauppahallista, satoi tai paistoi, juhannuksena on pakko saada grillata kuitenkin. Ihanaa keskikesän juhlaa molemmille teille ja kaikille muolle myös!

  VastaaPoista
 4. Toi aasialainen hodari muuten ON paras ylivoimasesti. Kaikkien aikojen suosikkini niiden tarjonnasta!

  VastaaPoista