sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Unohtumaton kokemus kotikaupungin valojen yläpuolella

Aurinkoinen lauantai-iltapäivä antaa odottaa jotain mukavaa tapahtuvaksi. Herra K hymyilee sen näköisenä, että on keksinyt jotain todella erityistä kerrottuaan vievänsä Kotikaupungin turistin ulos syömään aivan erityiseen paikkaan. Korvissani on timanttikorut ja hiukseni on kerätty niskaan nutturalle. Kävelemme pitkin Amurin hiekoitushiekasta puhdistettuja katuja käsikädessä Näsijärven rantaan ja mäkeä ylös Särkänniemen kukkulalle ilta-auringon vielä paistaessa järven selälle. Totta tosiaan, paikka, johon Herra K on minut ja ystävämme kutsunut, on aivan erityinen. Tämä on ensimmäinen kertani, en ole koskaan vielä ruokaillut täällä vaikka näköalaa olenkin käynyt katsomassa. Päättäessään viedä minut tänne, Herra K halusi yhdistää kolme suurta rakkauttani: Hyvän seuran, hyvän ruoan ja kotikaupunkini, joka ikkunapöytään istuutuessamme levittäytyy silmiemme eteen koko kauneudessaan. Ja siinä Herra K totisesti onnistui.


Ravintola Näsineula sijaitsee lupauksensa mukaisesti arjen yläpuolella, 124 metrin korkeudessa Näsineulan huipulla. Pöydästään ravintolan asiakas näkee koko Tampereen, sillä suurten ikkunoiden avartama ravintolasali pyörii tornin ympäri, yksi kierros kestää 45 minuuttia. Illallisemme aikana kierroksia kertyy viisi ja puoli, katsottavaa löytyy joka kierroksella lisää. Miten erilaiselta kaikki näyttää ylhäältä päin katseltuna, miten en aiemmin ole huomannut tuota ja tuota ja tuotakaan! Miten kaunis ja omaleimainen onkaan rantatie, miten suuria järvet ovatkaan! Miten kapea kaupungin kannas on, miten punatiilisyys korostuu koskenrannoilla muun kaupungin ollessa oikeastaan aika vaaleaa kiveä. Maisemaan ei kyllästy, sitä ei lakkaa ihastelemasta kun ruokailunautinnon edetessä aurinko laskee, iltapäivä muuttuu illaksi ja kaupunki taloineen ja valoineen muuttaa muotoaan. Tällaisia ravintoloita ei Suomessa ole kuin yksi toinen, koko maailmassakaan ei varmasti montaa. 


Ensimmäinen ajatukseni on, että ravintola ei ole täällä turhaan. Jokaista yksityiskohtaansa myöten se kunnioittaa paitsi ainutlaatuisen tornin 60-70-luvuista betonirakennusperintöä, myös tämän päivän moniulotteisia, lähialueeseen pohjautuvia aistikokemuksia tarjoavaa kulinaristista nautintoa. Paikka on vuosikymmenten kuluessa ollut milloin yökerhona, milloin rullaluistinratana, mutta tässä loistossaan se ehdottomasti on parhaimmillaan. Ravintola Näsinneula on kaiken yläpuolella, myös ajankulumisen. Herra K katsoo ihasteluani hymyillen, hän tietää jo nyt tehneensä oikean valinnan viedessään minut arjen yläpuolelle

Herra K, Tohtori A, Lady of the House ja minä otamme alkudrinkeiksi tyrnilikööriset "Neulat". Hyvä juoma hihityttää, loistava drinkkivalinta antaa odottaa illalta paljon. Tutkittuamme listoja hetkisen, päädymme leikkimieliseen maaotteluun Tampere vastaan muu Suomi, Tampere Menu vastaan Finlandia Menu. Me Herra K:n kanssa haluamme kokea lautaselle vangitun kotikaupunkimme Tohtori A:n ja Lady of the Housen haukatessa palan koko kotimaasta. Meitä palvelleen loistavan viinimestarin ansiosta täydellistämme nautintomme ottamalla myös menuihin suositellut viinipaketit.


Tampere Menu viinipaketteineen... Tätä kokemusta on vaikea sanoin kuvata. Kun tuoksua ei tähän saa liitettyä, on turvauduttava kuviin, kuvat joskus kertovat enemmän kuin tuhannetkaan sanat. Kotikaupungin maut ja viinimatka ympäri Etelä-Europan - jo keittiön tervehdyksessä maut ovat niin kohdallaan, etten voi kuin hymyillä. Kipristelen varpaitani. Tätä elämystä en tule unohtamaan koskaan. Punaviiniä, valkoviiniä, portviiniä ja vielä makeampaa jälkiruokaviiniä. Ylikypsää luomukaritsaa, savustettua punajuuripyrettä ja kauden kasviksia lähitilalta. Piimäsorbettia väliraikastukseksi, rapeakuoriseksi paahdettua nieriää Näsijärveltä lämpimän salaatin ja palsternakkapyreen kanssa pääruoaksi. Ja jälkiruoat. Ah, jälkiruoat. Olen kirjaimellisesti taivaissa.

  


  Aurinkoinen ilta on muuttunut tummaksi yöksi. Iloinen ja nauravainen seurueemme on autuaan onnellinen kaikesta kokemastaan ja kiittelee sommelieren maasta taivaaseen. Sellaisia asiakaspalvelijoita pitäisi olla kaikkialla, erityisesti ravintoloissa, ja varsinkin tämän kaltaisissa täydellisen nautinnon paikoissa. 

Laita Näsinneula korvan taakse niitä hetkiä varten, jotka haluat muistettavan. Ja muitakin. Tähän kokemukseen tehty sijoitus kannattaa, kotikaupunki ruoan kautta on kierros, joka todella palkitsee, täältä ei haluaisi lähteä pois. Ravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen, sillä ainakin tänä lauantaina näytti siltä, että kaikki ravintolan 150 asiakaspaikkaa olivat täynnä.


Kiitos tuhannesti, Tohtori A, kiitos Lady of the House. Ja kiitos unohtumattomasta kokemuksesta kotikaupungin valojen yläpuolella, Herra K.

2 kommenttia: