lauantai 29. maaliskuuta 2014

Suklaatehtaalla on jo pääsiäinen

Aurinko paistaa ihanasti siniseltä taivaalta, kadut ovat kuivia eikä lunta näy enää missään. Kevät on täällä! Pääsiäinen on vuoden juhlista se, joka tuo kevään mukanaan. Tänä vuonna pääsiäinen vaan on niin kaukana huhtikuun puolivälin paremmalla puolella, ettei se millään ehdi mukaan kevääntuloon. Voi pääsiäinen minkä teit! Talvi on taittunut, aurinko on täällä jo. Vaikka narsissit ovatkin pääsiäiskukkia, on niitä saatava ikkunalaudalle jo nyt aurinkoisten kevätpäivien kunniaksi. Keltaisina tietysti, ikään kuin kannustamaan lajitovereitaan uskaltautumaan esiin kotipihan kukkapenkistä päivien lämmetessä.


Varaslähdön ottaneiden narissien, ja sitten lähempänä pääsiäistä lautasille istutettavien ruohojen lisäksi kevääntulonjuhlaani kuuluu suklaa. Suklaamunat, suklaapuput, täytesuklaat ja tipukuviosuklaat, ne kaikki kuuluvat pääsiäiseen. Lapset rakastavat yllätysmunia - aikuisena hauskinta on erilaisten suklaiden ostaminen yllätyksellisistä paikoista, muualta kuin tavallisista ruokakaupoista. Kauppahallista, pienistä puodeista tai sitten suoraan suklaatehtaalta, kun sellainen kerran Tampereen seudulta löytyy. Keväisen perjantain kunniaksi tein pienen iltapäiväajelun ja suuntasin kulkuni Dammenbergin suklaatehtaalle Sääksjärvelle Tampereen ja Lempäälän rajalle yllättääkseni Herra K:n jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä.


Saduissa ja elokuvissa suklaatehtaat ovat iloisen värikkäitä rakennuksia, sellaisia, jotka tunnistaa suklaatehtaksi jo kilometrien päähän ruskeista kuorrutteistaan ja nonparellikoristeistaan. Oikeassa maailmassa suklaatehdas näyttää oikeastaan aivan samalta kuin mikä tahansa tehdas, samalta kuin kahvipaahtimokin näytti. Harmaalta teollisuushallilta, jonka seinässä on yrityksen logo ja pienessä ovessa pieni kyltti: Myymälä. Melkein tunnen pettymystä laatikkotaloa katsellessani, mutta maltan mieleni, kahvipaahtimokin yllätti niin mukavasti, että olin pakahtua. Niinpä niin, pettymys olisi ollut turhaa tälläkin kertaa. Heti harmaan aaltopeltiseinän sinisestä ovesta sisäänastuttua on pakko hymyillä leveästi. Täyteläinen suklaantuoksu leijailee vastaan jo tuulikaapissa, oven avatessa ensimmäisenä silmien eteen tarjoillaan lasivitriinillinen erilaisia käsintehtyjä suklaakonvehteja. Kaksi pikkutytöä ovat valitsemassa karkkipäivän kunniaksi omia suosikkejaan pieniin läpinäkyviin pusseihinsa ystävällisen myyjän kanssa. 

Hyllyissä myymälän seinillä on myyntiin valmiiksi pakattuja suklaatuotteita; Aino-suklaata, Reino-suklaata, Muumisuklaata, jääkiekkosuklaata, suklaisia työkaluja, suklaata leivontaa varten, suklaata lahjaksi, suklaata pääsiäisen viettoa varten. Mmmm! Mikä ihana tuoksu niistä kaikista yhdessä lähteekään. Minulle kerrotaan kaikki mitä niistä haluan tietää, minä tykkään tästä paikasta.

Kuvaaminen tehtaanmyymälässä on ymmärrettävistä syistä kiellettyä, joten jokainen teistä saa itse käydä kokemassa tuon pienen puodin ihanan tunnelman ja sen tuoksun, jota ei tekstiin tai kuviin saa taltioitua. Myyjätär hymyilee tuoksuihastelulleni. Suklaantuoksustakin saa kuulemma tarpeekseen, kun joka päivä haistelee sitä työkseen. Isosta ikkunasta myymälän takaseinällä näkee tehtaan puolelle, valkopukuisten työntekijöiden liikkeitä olisi hauska seurata kauemminkin. 

Suklaapuodin yläkerrassa sijaitsevaan neuvottelutilaan voi halutessaan varata yksityisen suklaamaistelun itselleen ja ystävilleen pientä korvausta vastaan oppiakseen lisää suklaisesta maailmasta. Maistelutilaisuudet viinin kanssa tai ilman viiniä ovat varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin niin suosittuja, että kolmisenviikkoa etukäteen kannattaa olla liikkeellä suklaanhimonsa kanssa. Ymmärrän tämänkin hyvin. Mikäpä voisikaan olla nautinnollisempaa tyttöporukassa vaikkapa polttaripäivänä tai syntymäpäivänä pariskuntienkin kesken? Laitan ajatuksen maistelusta oman korvani taakse seuraavaa erityistilaisuutta varten. Tiedän jo ryhmänkin, jolla liikenteessä tuolloin tullaan olemaan - odottakaa vaan kutsua rakkaat ystäväni.

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävän tamperelaisen Dammenbergin suklaatehtaan erikoisuus on se, että tehdas on Euroopan ensimmäinen täysin pähkinätön, munaton ja gluteeniton suklaavalmistaja.  Hyperallergiatuotteista löytyy sopivaa suklaata myös maidottomana, vaniljattomana, GMO-vapaana, kosherina ja halalina. Päädyn ostamaan kassillisen pääsiäissuklaita suunnitelmani mukaisesti. Suklaiden ainoa ongelma on pääsiäiseen vielä oleva pitkä aika. Ne loppuivat jo. Ennen pääsiäistä on suklaata käytävä hakemassa toinen kassillinen.

1 kommentti:

  1. Lempäälän-Vesilahden Sanomien juttu Dammerbergista: http://lvs.fi/2014/05/28/suklaata-kaikille-sanoo-dammenberg/

    VastaaPoista