perjantai 6. syyskuuta 2013

Syksyinen aurinko jatkaa kesää

Paitsi että ilman päivityksiä kiisivät ohi huhti-, touko-, kesä ja heinäkuu, vilahti samaan syssyyn myös elokuu. Apua! Koskaan ei ole 47 päivää tuntunut näin lyhyeltä ajalta... Onneksi syyskuun aurinkoiset säät jatkavat kesää ja antavat tunteen siitä, ettei mikään ole vielä liian myöhäistä. Ei edes torinrannan aamukahvit. 

On aivan eri asia ajaa töihin kapeita harmaita katuja pitkin kuin kävellä sinne avaran, aamuauringossa kylpevän torin rantaa pitkin uuteen kauppapäivään heräilevää kaupunkia katsellen. Ja on aivan eri asia ehtiä istahtaa hetkeksi kahville kirkkaaseen paisteeseen kuin rynnätä pysähtymättä ja ympärilleen näkemättä tunkkaiseen hämärään toimistoon tietokoneen sinistä ruutua tuijottamaan.


Aamukahville voi torille istua yksinkin. Harvassa paikassa on niin kauniit maisemat katseltavana kuin Tampereen Laukontorilla: vanhoja taloja, punaista tiiltä, rauhallisesti virtaavaa vettä ja laivoja - sekä kauniita kahvilakioskeja. Kaunein kaikista niistä on valkoinen, raidallisine markiiseineen ranskalaishenkinen By Elle. 

Moni kakku päältä kaunis, sanotaan, mutta silti ei aina silkkoa sisältä. By Ellen täytetyt leivät ovat parasta mitä tyttö voi rauhalliseen aamuunsa toivoa. Rapsahtava mutta sisältä pehmeä tuore leipä, täyteläiset maistuvat lisukkeet, valinnan mahdollisuuksia vaikka kuinka monta. Kuppi kahvia kaveriksi ja se syyskesän ihanasti lämmittävä aurinko. By Ellessä on suuri terassi, sinne mahtuu useampikin aamufani, lounastajakin sitten myöhemmin. Aamukahvien lisäksi Elle tarjoaa päivän keiton, omavalintaisilla lisukkeilla kruunatut raikkaat salaatit ja makeat jälkiruoat - mukaan otettavaksi vaikka, jos torille ei ehdi jäädä ruokailemaan. Tai työporukan palaverieväiksi tilattavaksi "kotiin kuljetuksineen". 

Jos töihin ei tarvitsisi aamuisin mennä, istuisin By Ellessä päivää pidempäänkin, kuuntelisin torikahvittelijoiden rentoa jutustelua ja selailisin läpi jonkin lehtitelineessä tarjolla olevan kivannäköisen lehden. Hakisin inspiraatiota, nauttisin olostani.


Tällaista kahvilaa tori on kaivannut! Tyylikästä, mukavaa, ystävällistä ja iloista. Vaikka elmukelmulta maistuvissa ätlähtäneissä meetwursti-juustosämpylöissä onkin oma tunnelmansa, pidän enemmän By Ellen tyylistä. Paitsi silloin kun tunnen itseni niin tamperelaiseksi, että himoitsen naapuriasuntovaunusta myytävää mustaa makkaraa ja kevyt maitoa suoraan purkin suusta. Kun syyskuun lopussa torikahvilat sulkevat luukkunsa, toivoisin, että By Elle jatkaisi sisätiloissa jossain lähistöllä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti