lauantai 7. syyskuuta 2013

Pirteitä tuulia lounasrintamalla

Kun kaikenlaiset projektit pitävät ihmisen kiireisenä pitkät päivät iltaan saakka, on piristävää päästä ulos tuulettumaan kesken työn ja huomata, miten maailma ympärillä muuttuu vaikka itse ei välillä tunnukaan pääsevän eteenpäin. Mutta onneksi maailma muuttuu vain vähän sentään, sen verran, etteivät perinteet häiriinny.

Uusin tuuli tamperelaiseen lounastarjontaan on tyttömäisen violetilla ilmeellään katukuvasta erottuva sushibaari Itamae. Keskutorin laidalle Palanderin talon kulmaan avattu sushipaikka on olemukseltaan enemmän baari tai kahvila kuin raskasrakenteinen ravintola, mutta pelkästään positiivisessa mielessä: paikan pöydät ovat pieniä ja siroja, sopivasti kahdelle ystävykselle kuulumisten vaihtoa varten suurten kaari-ikkunoiden eteen sommiteltuja. Sushista tulee automaattisesti mieleen Japani ja Japanista taas musta-puna-valkoisuus. Violettiin sisustukseen kestää siksi hetken aikaa tottua, mutta kun siihen tottuu, on violetti oikeastaan oikein kiva. Se on raikas, erilainen, se on mangamainen ja tekee Itamaesta omannäköisensä, jotenkin nuorekkaan. Paikka on niin uusi, että tuore maali melkein tuoksuu vielä seinissä, mutta palvelu on iloista ja ystävällistä. Omistajan pirteys kompensoi uutuuden aiheuttamaa ontuvuutta niin että ensimmäisestä käynnistä päällimmäiseksi jää ehdottomasti hyvä mieli. Tavallinen lusikka misokeitossa ei haittaa, syömäpuikot kun sushille ovat kuitenkin perinteiset ja soija-, wasabi- ja garilisukkeet annokselle tuoreet ja maistuvat, niistä paloihin saa lisää haluamaansa makua, jos jonkun mielestä nigirin riisistä puuttuu vivahdetta.Uusi paikka ylitti komeasti varovaiset ennakko-odotukseni. Monta monituista sushipaikkaa kokeilleena olin iloisesti yllättynyt annoksen kauneudesta ja monipuolisuudesta, samoin olivat työkaverini, jotka uskaltautuivat tällä viikolla antamaan uudelle paikalle mahdollisuuden ja kokeilemaan Itamaen take away -vaihtoehtoa. Eikä se vaihtoehto ole hinnalla pilattu. Korkeammasta hinnastaan huolimatta on monessa jo pidempään palvelleessa perinteisessä paikassa minikokoisten noutosushien levät olleet nahkeita ja päälliset osin kuivettuneita, mutta ei Itamaessa. Inari-, california- tai gunkansusheja ei muiden paikkojen lounasannoksissa ole aikaisemmin makien ja nigirien lisäksi ollut, niillä uusi paikka saa ehdottomasti sata lisäpistettä itselleen.

Paikan yhteystiedot löytyvät jo netistä - onneksi, sillä kun Koskikeskuksen Skålista ei tähän asti parasta kokemaani sushia enää saa, tullaan Keskustorin sushibaariin soittelemaan joka viikko vähintään kerran. Eikä Itamae ole vain pelkkä lounaspaikka. Itamae on auki iltamyöhään saakka.

Perinteistä tai ei ihan, uudet tuulet vanhaan tuttuun juttuun ovat aina tervetulleita. Jotain muutakin vanhaa-uutta tämä viikko toi mukanaan: The Voice -radiokanava aloitti uuden ajan radiokuunnelman, kolmesta kolmikymppisestä kaupunkilaisnaisesta kertovan Pikku Naisia 2.0:n maanantaina. Uudenlainen kuunnelma vastaa kiireisen nykyelämän haasteisiin, perinteisestä kuunnelmasta poiketen Pikku Naisia 2.0 kestää vain pari minuuttia kerrallaan ja sama jakso uusitaan neljä kertaa päivässä. Maanantaista perjantaihin kestävä jatkotarina vaihtuu viikoittain, mutta helposti samaistuttavat sankarittaret pysyvät samoina. 

The Voicen taajuuden omassa kotikaupungissasi löydät tästä ja jos ensimmäisen viikon tarina jäi välistä, pääset kuuntelemaan menneet jaksot ohjelman nettisivuilta osoitteessa www.voice.fi/pikkunaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti