Maatilamaisemia ja muutama maistiainen
Kruununvouti Gabriel Ahlman eli 1700-luvulla, vaikutti Tampereen kaupungin perustamisen aikoihin lähiympäristön kehittämiseen ja jatkoi tuota työtä kuolemansa jälkeenkin testamenttirahastonsa kautta. Kruununvouti oli valtion virkamies, ylin poliisipäällikkö ja kihlakuntansa virallinen syyttäjä, veronkantaja ja ulosottomies läänin maaherran alaisuudessa. Kruununvouti valvoi niin liikenteen sujuvuutta, yleistä järjestystä kuin vaivaistenhoitoa ja orpokotejakin. Historia muistaa herra Ahlmanin oikeudenmukaisena ja hyvänä voutina, joka ei unohtanut omia vähäisiä lähtökohtiansa edes kuolemansa lähestyessä. Köyhän pappismiehen poika kävi Turun Katedraalikoulun, pätevöityi virkamieheksi yliopistossa silloisessa pääkaupungissa ja aloitti uransa nimismiehenä Kangasalla. Viranhoitonsa yhteydessä hän vuokraviljeli ensin Liuksialan kartanoa Kangasalla, sittemmin vielä Nokian kartanoa Pirkkalassa ja Otavalan kartanoa Messukylässä ennen kuin eläkkeelle jäätyään osti Hatanpään kartanon omakseen vuosi ennen Tampereen perustamista kaupungiksi. Hatanpään kartanoa ja sen tuotantomenetelmiä Ahlman kehitti kuolemaansa saakka vuoteen 1799.
Perintönsä, yli 40 000 riksin eli riikintaalerin arvoisen omaisuuden, Ahlman määräsi käytettäväksi puoleksi vähävaraisten lasten kouluttamiseen ja maatalouden kehittämiseen Tampereen lähiympäristössä. Ahlmanin kouluista mies parhaiten muistetaankin, Hallilassa tänä päivänä sijaitseva vuonna 1901 Messukylään perustettu entinen maamies- ja emäntäkoulu on yksi noista kouluista. Ahlmanin perinnönjaosta ja testamentin toteutamisesta oli aikanaan kiistaa, siksi kouluja perustettiin hitaasti ja säätiöity testamenttiomaisuus saatiin täydellisesti käyttöön vasta 1900-luvun alussa yli sata vuotta herra Ahlmanin kuoleman jälkeen.
Historian tutkiminen ja sen jättämien jälkien tarkasteleminen on rentouttavaa, kotiseututarinat kerta kaikkiaan kiehtovia. Kun on kesäinen lauantaiaamupäivä, sopivan kiireetön ja sateeton, ei mikään estä tekemästä pientä retkeä, varsinkin jos kaupungin kiire ja hälinä tukahduttaa, tekee mieli vähän ajella ja saada aikaa ajatella omiaan, jutustella ystävän kanssa, suunnitella tulevaa ja ihastella ympärillä olevaa kesän kauneutta. Teetpä pienen irtioton sitten pyörällä, bussilla, autolla tai vaikka kävellen, yksi mukava pysäkki ei ole kaukana. Ahlmanin kartano sijaitsee tarkalleen ottaen vain 4,9 kilometrin päässä Keskustorilta Hallilassa - kartano, sen kahvila ja tilapuoti, jossa asioi todellakin ilokseen vaihtoehtona hypermarketeille ja jättimäisille ostosparatiiseille juoksevien, tönivien ja vihaisen näköisten ihmisten keskellä.
Pienen hiekkatiepätkän päässä omassa rauhassaan peltojen keskellä sijaitseva kartano itsessään on ammattiopiston maatalousoppilaitoksen yhteydessä oleva vuokrattava juhlatila, kaunis arvokas vanha rakennus, jonka vieressä uudemmassa osassa sijaitsee opiskelijaravintola ja pieni kauppa. Tilapuodissa myydään sekä Ahlmanin tilan että muidenkin lähitilojen tuotteita, aivan ykkösiä valikoimissa ovat paitsi tuoksuvat tuoreet leipomukset, myös Ahlmanin oman meijerin maitotuotteet - juustot, jogurtit ja viilit, jotka todella hakevat vertaistaan maussa. Tuollaisia pienmeijerituotteita ei saakaan ihan joka paikasta, muut meijerit ja juustolat kun ovat aika kaukana Tampereesta.
Pienen hiekkatiepätkän päässä omassa rauhassaan peltojen keskellä sijaitseva kartano itsessään on ammattiopiston maatalousoppilaitoksen yhteydessä oleva vuokrattava juhlatila, kaunis arvokas vanha rakennus, jonka vieressä uudemmassa osassa sijaitsee opiskelijaravintola ja pieni kauppa. Tilapuodissa myydään sekä Ahlmanin tilan että muidenkin lähitilojen tuotteita, aivan ykkösiä valikoimissa ovat paitsi tuoksuvat tuoreet leipomukset, myös Ahlmanin oman meijerin maitotuotteet - juustot, jogurtit ja viilit, jotka todella hakevat vertaistaan maussa. Tuollaisia pienmeijerituotteita ei saakaan ihan joka paikasta, muut meijerit ja juustolat kun ovat aika kaukana Tampereesta.
Rauhallisen lauantaiaamuun sopii linnun laulu, vihreän ruohon tuoksu ja tilalla asustelevien eläimien laiska käyskentely aitauksissaan. Hevoset, lehmät, lampaat, kanat ja puput laiduntavat ulkosalla ja näyttävät viihtyvän, opiskelijat hoitavat ne ja me turistit saamme vain ihailla kahvikuppostemme äärellä. Näiden onnellisten eläinten tuotoksia myydään pienessä puodissa, meille sieltä tarttui mukaan paitsi rievää, myös juustoja ja viiliä ja pari pientä tainta omaan parvekepuutarhaan. Ahlmanin tilan pienmeijerin fetamainen juusto oli äärettömän hyvää salaatissa, se oli fetan ja kotijuuston sekoitus, oivallinen sellainen. Sinihomejuusto katosi parempiin suihin illan elokuvaa keksien kanssa katsoessa, munajuusto taas lisukkeena lounassalaatin ja kanafileen kanssa.
Vinkkinä kaikille maatilaostoksia tekemään haluaville: keskiviikkona 22.6. Ahlmanin kartanolla pidetään perinteinen pihatori, jossa lähialueiden tuottajat myyvät vihanneksiaan, marjojaan ja leipomuksiaan. Juhannukseksi siis parhaat mahdolliset uudet perunat pöytään ja juuri maasta vedetyt tuoreet porkkanat grillissä tirisevien pihvien kaveriksi.
Perunasta on moneksi. Tän vuoden tehtävä on todistaa se ittelleni ja kanssaruokailijoilleni, jotenkin hassusti sitä ittekin melkein ehti unohtaa, että peruna on niin monipuolinen, että peruna on muutakin kun keitetyt peruspallurat tai muusiksi tehty kuohkea mössö. Tai pakastepussista pellille kipatut tikut uunissa tai valmiiksi silputtu pakasteraaste laatikoissa. Tuore peruna muuntuu uskomattoman kivoiksi erilaisiksi lisukkeiksi, mun pitää vaan löytää vaihtoehdoista ne parhaat ja nämä helpot reseptit on ehdottomasti niitä. Perunoita monella mallilla maataloustyötä kunnioittaen siis, olenhan minä pottuperiltä kotoisin:
KARTANON PERUNALASTUT KAKSION MALLIIN
uunipellillinen:
2 normikokoista perunaa
oliiviöljyä
suolaa
- Pese perunat hyvin, siivuta ne juustohöylällä ohuiksi lastuiksi, levitä lastut yksitellen uunipellille leivinpaperin päälle ja sivele pullasudilla pintaan oliiviöljyä. Ripottele suolaa kauttaaltaan koko pellilliselle ja paista 180'C noin 20 minuuttia. Jos paistamisen jälkeen pinnalla on ylimääräistä öljyä, sen voi imeyttää talouspaperiin.
Oh, ihana leffailta ittetehtyjen rapsakoiden perunalastujen kaverina! Lastujahan voi maustaa tahtoessaan myös pippurilla, paprikalla, valkosipulijauheella, tillillä tai melkein millä vaan keksii. Tää ensimmäinen kokeilu oli tarkoituksella ihan vaan suolalla eikä ne oikein muuta tarvikaan kyllä. Muutama lastu, joihin öljyä tuli holvattua ehkä liikaa, jäi pehmeäksi eikä ollu oikein kivoja. Kohtuus siis öljynkin käytössä, vähemmän parempi tällä kertaa.
uunipellillinen:
2 normikokoista perunaa
oliiviöljyä
suolaa
- Pese perunat hyvin, siivuta ne juustohöylällä ohuiksi lastuiksi, levitä lastut yksitellen uunipellille leivinpaperin päälle ja sivele pullasudilla pintaan oliiviöljyä. Ripottele suolaa kauttaaltaan koko pellilliselle ja paista 180'C noin 20 minuuttia. Jos paistamisen jälkeen pinnalla on ylimääräistä öljyä, sen voi imeyttää talouspaperiin.
Oh, ihana leffailta ittetehtyjen rapsakoiden perunalastujen kaverina! Lastujahan voi maustaa tahtoessaan myös pippurilla, paprikalla, valkosipulijauheella, tillillä tai melkein millä vaan keksii. Tää ensimmäinen kokeilu oli tarkoituksella ihan vaan suolalla eikä ne oikein muuta tarvikaan kyllä. Muutama lastu, joihin öljyä tuli holvattua ehkä liikaa, jäi pehmeäksi eikä ollu oikein kivoja. Kohtuus siis öljynkin käytössä, vähemmän parempi tällä kertaa.
LOHKOPERUNAT
perunoita (pari pottua per syöjä)
öljyä
Santa Marian perunamaustetta
- Pese perunat, pilko ne kuoripäällisinä lohkoiksi ja levittele lohkot uunipellille leivinpaperin päälle. Yhdestä perunasta tulee 8 lohkoa. Kaada perunoiden päälle ohuena norona öljyä niin, että kaikkiin tulee pieni viiva, ihan pieni vain, ei paljoa tarvi - joskus en laita ollenkaan.
- Paista perunoita n. 30 minuuttia 200'C:ssa uunissa. Väristä näkee milloin ne on hyviä, maistamalla yhtä pikkasen tietää viimeistään. Ripottele perunamaustetta juuri uunista tulleiden lohkojen päälle ja sekoittele nostelemalla perunat mausteisiksi kauttaaltaan.
Lohkoperunat on euroopan helpoimmat! Hyvät ja helpot, se on kai mun motto. Lohkoperunat toimii muuten rosmariinillä tai timjamilla maustettuna myös, silloin jätä toi perunamaustesetti käyttämättä. Ei sitä muutenkaan välttämättä tarvi, ripaus suolaa riittää loistavasti.
öljyä
Santa Marian perunamaustetta
- Pese perunat, pilko ne kuoripäällisinä lohkoiksi ja levittele lohkot uunipellille leivinpaperin päälle. Yhdestä perunasta tulee 8 lohkoa. Kaada perunoiden päälle ohuena norona öljyä niin, että kaikkiin tulee pieni viiva, ihan pieni vain, ei paljoa tarvi - joskus en laita ollenkaan.
- Paista perunoita n. 30 minuuttia 200'C:ssa uunissa. Väristä näkee milloin ne on hyviä, maistamalla yhtä pikkasen tietää viimeistään. Ripottele perunamaustetta juuri uunista tulleiden lohkojen päälle ja sekoittele nostelemalla perunat mausteisiksi kauttaaltaan.
Lohkoperunat on euroopan helpoimmat! Hyvät ja helpot, se on kai mun motto. Lohkoperunat toimii muuten rosmariinillä tai timjamilla maustettuna myös, silloin jätä toi perunamaustesetti käyttämättä. Ei sitä muutenkaan välttämättä tarvi, ripaus suolaa riittää loistavasti.
Ahlmanin "kartano" ei sijaitse Hallilassa vaan Veisussa. T. Paljasjalkainen tamperelainen
VastaaPoista