maanantai 16. helmikuuta 2015

Kyttälänkadun jymy-yllätys

Stockmannin takana ei ole paljoa mitään, niin laulelin usein kotimatkalla kulkiessani Kyttälän katuja Tuomiokirkon naapurustossa sijaitsevaan pieneen pesääni. Korttelikapakka teipattuine ikkunoineen, hienojen naisten vaateliike, taidegalleria ja vakuutusyhtiö, aikuisten lelukauppa, ratsastusliike, parkkihalli... Ei siis paljon mitään, ei ainakaan sellaista, minkä takia Stockmannin taakse erikseen olisi lähtenyt, jos siellä suunnassa ei olisi asunut. Kun syksyllä kuulin huhun Tampereelle avatusta japanilaisesta ravintolasta, en ikimaailmassa olisi osannut etsiä sitä Kyttälän puolelta kaupunkia, siksi paikan sijainti piti tarkistaa kartasta kaksi kertaa.


 

Izakaya Nomu. Tuntien kaupunginosan vauhdikkaan historian, Izakaya Nomu -niminen ravintola sopii Kyttälään enemmän kuin hyvin. Kun googlen kääntäjällä tarkistaa, tarkoittaa izakaya tavernaa, pubia tai krouvia ja nomu juomaa. Kotipolttoisia juomia tehtailtiin Messukylään kieltolain aikana kuuluneella tehdastyöväestön ylikansoittamalla Kyttälän esikaupunkialueella myös varakkaampien kaupunkilaisten tarpeisiin kun Tampereen poliisivoimien koura ei yltänyt naapurikuntaan kuuluvalle alueelle ja oma nimismies rangaistuksineen oli kaukana näiltä kulmilta.

Tuon syksyllä kuulemani ravintolahuhun mukaan Nomu on japanilainen vastine niin ikään Kyttälän kulmalla sijaitsevalle espanjalaiselle seurusteluravintolalle, molemmat nämä Kyttälän nuoret ravintolat ovat iltaisin täynnä hyvästä ruoasta ja juomasta mukavassa ilmapiirissä nauttivia ihmisiä. Nomun burgerit ovat kuulemma omaa luokkaansa, sellaisetkin ihmiset innostuu japanilaisesta ruoasta, jotka muuten kertovat olevansa sushiallergisia. Ollessani ystävättärieni kanssa edellisellä viikolla lounaalla juurikin tuossa toisessa seurusteluravintolassa, kuulin uuden huhun: Myös Nomussa olisi lounas. Sellaisen huhun paikkansa pitävyys piti heti tarkistaa ja lapsuudenystävä kutsua testaamaan huhuttu lounas samoin tein.

 


  
Ulkoa päin ei äkkiä olisi uskonut minkä kokoisesta paikasta on kyse, kun puhutaan Nomusta. Avara ja valoisa ravintola on suloisen oloinen sekoitus pohjoismaista vaaleaa puuta ja japanilaista tummuutta. Pitkä baaritiski mataline tuoleineen tuo mieleen elokuvat ja ruokamatkailuohjelmat, joissa autenttisessa ympäristössä japanilaisesta ruoasta nauttivat ihmiset istuvat vieretysten puikoilla syötävien annostensa kanssa.

Ensimmäisenä ovesta sisäänastuneena lounastajana on hauska kuvitella vielä tyhjä ravintola täyteen ihmisiä. Ystävänpäivälauantaina ravintola oli Facebook-sivujensa mukaan ollut viimeistä pöytää myöten varattuna, eikä lounaan jälkeen ovesta ulos astuessa ole vaikea ajatella miksi. Nomun listalta löytyvien annosten nimet ovat hauskasti japaniksi, suomennosta kysyessä ystävällinen ja iloinen henkilökunta kertoo himoitsemani Kara-age donburi-annoksesta kaiken tarvittavan. Riisi- ja salaattipedillä tarjoiltu friteerattu kana kaksine kastikkeineen on niin herkullista, etten voi kun onnitella itseäni loistavasta lounasvalinnasta. Ystäväni kirkasvärinen sushiannos raikkaan inkiväärin tuoksun säestämänä houkuttaisi myös, mutta kaikkea ei ihminen yhdellä kerralla voi kuitenkaan syödä, tänne pitää siis tulla toisenkin kerran. Misokeitto ja kahvi tai tee kuuluvat kaikkiin lounaslistan 10 euroa maksaviin annoksiin.Hyvä lounas ja yllättävä ruokamatka maailmalle omassa kotikaupungissa piristävät päivää. Ennen kuin lähdemme ravintolasta, kysyn tarjoilijalta vielä heidän erikoisuuksistaan. Tarjoilija miettii hetkisen ja hymyilee sitten leveästi. Nomun vessa pitäisi kuulemma käydä testaamassa, kokeilla rohkeasti kaikkea mitä sieltä löytyy. Arvoituksellinen suosittelu voisi kummastuttaa, mutta minussa se herättää uteliaisuuden. Eräs ystäväni on nimittäin sitä mieltä, että vessassa ravintolan taso mitataan. Jos ravintolan muuten upeat puitteet eivät yllä saniteettitiloihin saakka, ei ravintola hänen mielestään ole täydellinen. Hei ystäväni, Nomua sinäkin voit pitää täydellisenä ravintolana.

Kuinka moni on katsonut Autot 2 -elokuvan ja nähnyt pikkukylästä kotoisin olevan hinausauton käyvän jättimäisen tokiolaisravintolan wc:ssä, kuullut tämän miehekkään körilään kikattavan kopissaan pikkutyttömäisesti? Nomussa ainakin naisten puolella on mahdollisuus kokea elokuvan vessakoppikohtaus itse. Se, että ravintolan tyyli on viety loppuun saakka ja asiakkaille pystytään tarjoamaan erilaisia kokemuksia niinkin arkisessa tilanteessa kuin toiletissa, kertoo jotain tasosta. Loistavaa, Nomu, teillä oli hauska käydä.

1 kommentti:

  1. Nauroin vessajutulle! Oon ihan samaa mieltä, että kansainvälisten virvoitusjuomien väreillä teipattuja sekaruokaloita on tässä kaupungissa jo tarpeeksi. Tällaiset loppuun saakka mietityt konseptit, jotka reilusti on omia itsejänsä, ovat enemmän kuin tervetulleita! Täytyy heti mennä testaamaan. Ruoka, ei vessaa pelkästään :D :D :D

    VastaaPoista