sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Kaksi pientä ankanpoikaa

Vuonna 2007 näin Pyynikin uimahallin ensimmäistä kertaa. Se oli juuri suljettu peruskorjausta varten ja näytti hämärtyvässä illassa yksinäiseltä ja väsyneeltä, pitkän päivätyön tehneeltä. Oulussa kasvaneena ajattelin, että siinä oli taas yksi sellainen rakennus, joka puretaan pois uudempien tieltä, hävitetään korkeiden modernien kerrostalojen alta, jotta kaupunkikuvaa saadaan nykyaikaistettua ja lisää arvoasuntoja rakennettua hyville tonttipaikoille. Harmittelin omalla tavallaan kauniin rakennuksen kohtaloa mielessäni, mutten tiennyt, että Tampereella toimitaan perinteisten rakennusten kanssa toisin. Voi miten iloinen kuullessani, että Pyynikin vanha uimahalli oli suojelukohde, ettei se ollutkaan saanut purkutuomiota vaan oli toteutetun lupauksen mukaisesti täydellisessä peruskorjauksessa.


 

Iso rakennus kokonaan punaista tiiltä - mikä voisikaan olla tunnusomaisempaa Tampereen vanhimmalle uimahallille, joka samalla on yksi koko Suomen vanhimmista yleisistä uimahalleista. Helsingin Yrjönkadun uimahalli on Suomen vanhin, avattu jo vuonna 1928. Seuraavat yleiset uimahallit rakennettiin vasta 50-luvulla, silloin niitä avattiin peräkkäin useampia, myös Pyynikki vuonna 1956. Uimahallin 156 neliön päätyikkuna oli valmistuessaan Tampereen suurin ikkuna, suurempi kuin tuomiokirkossa ja suurempi kuin rautatieasemalla. Ikkunaa vastapäisellä seinällä hallin sisäpuolella on edelleen Olavi Valavuoren sinisävyinen mosaiikkitaideteos Versio, jossa on kolme noin neljämetristä ihmishahmoa.


Pyynikin uimahallin korjaaminen kesti viisi vuotta. Kun kyseessä oli suojelukohde, tehtiin korjaaminen vanhaa kunnioittaen. Halli avattiin uudistuneena syksyllä 2012. Uimahallin vieressä ollut matkustajakoti Uimahallin Maja purettiin peruskorjauksen yhteydessä, tilalle rakennettavan uuden huoneistohotellin viimeistely on vielä kesken niin että kaksi sivua hallista näyttää edelleen työmaalta.

Dokumentit matkustajakodin suosiosta kertovat siellä ensimmäisen puolenvuoden aikana vierailleen 10 885 henkilöä. Se tekee keskimäärin 1 810 vierasta kuukaudessa, 60 vuorokaudessa, mikä täyttöasteena oli noin kolmannes majan majoituskapasiteetista. En koskaan tullut käyneeksi majassa tai edes sen ravintolassa, jonka haalistunutta ja repsottanutta kylttiä ohi ajaessani usein katselin. Surullinen tarina kertoo, että Pekka ja Pätkä -elokuvien toinen sankari, näyttelijä Masa Niemi päätti päivänsä Uimahallin majassa vuonna 1960.


Puoli vuotta sitten me keksimme rakkaan lapsuudenystäväni kanssa erinomaisen suunnitelman käytettävissä olevan vapaa-ajan maksimaaliseksi hyödyntämiseksi: Uintitreffit. Kerran viikossa me olemme kuin kaksi pientä ankanpoikaa, näemme uimisen ja vesijuoksun merkeissä niin, että saamme samalla vaihdettua aina päällimmäiset kuulumiset. Kertakaikkiaan mieletön idea, hyvää oloa kaikilla aisteilla! Saunan vanhat rouvat kaikkitietävine hymyineen ja hyväksyvine päännyökkäyksineen saavat meidätkin hymyilemään, se, että samat ihmiset ovat uimassa samaan aikaan viikosta toiseen, saa olon tuntumaan kotoiselta. Upeat uimalakit ja 50-lukuiset uikkarit ovat tehneet näistä tunnin mittaisista treffeistämme naiselliset ja meidän tavalla todella hauskat. Pulahdus 7-asteiseen kylmävesialtaaseen 45 minuutin tehokkaan ajatustenvaihdon jälkeen antaa päivään sellaisen boostin, että sekä mieli että keho pysyvät virkeinä iltaan asti. Viikkoannos ihanaa ystävää on täydellinen hyvänolonlähde, samanlaista annosta suosittelen lämpimästi kaikille muillekin.

Toiset naiset maksavat rentoutuksestaan kauneushoitoloissa ja dayspaissa kymmeniä ja taas kymmeniä euroja, kahden ankanpoikasen uintitreffit Pyynikin uimahallissa kustantaa Tampere-kortilla vain 2,90€/kerta. Pyynikin uimahallin yhteyteen remontoiduissa liikehuoneistoissa on muuten toinenkin erinomainen vähän rahan kauneusvinkki: Etkopaikka -niminen kampaamo laskuttaa hiustenleikkauksesta minuuttitaksana vain euron. Jos etuhiuksia tai latvoja pitää nopeasti siistiä, Etkopaikan Outi tekee sen superedullisesti, jopa ilman ajanvarausta. Outilta saa muuten myös synttäripakettina teinitytöille stailauksen ja selfiet uudessa lookissa ystävien kanssa naposteltavien ja vaikka elokuvan katselun merkeissä. Elokuvasynttärit tai mäkkärisyndet on niin last season, tyttöjen kampaussynttäreistä kannattaa kysellä Etkopaikasta enemmän.

2 kommenttia:

 1. Itse olen kanssa usein palannut miettimään Masa Niemen tarinaa, niin surullista. Enhän sitä lapsena tiennyt, kun elokuvia tykkäsin katsoa.

  Yksi Uimahallin Majaan liittyvistä lempijutuistani liittyy Mika Kaurismäen elokuvan Rosson loppukohtaukseen, joka sijoittuu silloiseen hotellin ravintolaan.

  Kovin huonossa kunnossa uimahalli ei minusta ennen remppaakaan ollut (ks. kuvat), mutta sääliksi käy kyllä niitä, ketkä tuolla hostellissa ovat majoittuneet ja viitsineet noin kauheaan läävään edes niitä muutamia roposiaan kantaa...

  http://www.aikamatka.net/uimahalli/
  http://www.aikamatka.net/hotelliravintola/

  VastaaPoista
 2. On ihanaa, että jotain vanhaa säilyy. Kävin 80-luvulla aamu-uinnilla klo 6 säännöllisesti, sillä vesi oli ehdottomasti lähistön kloorittominta. 90-luvulla en enää uinut, mutta muutamat tyttären syntymäpäivät järjestettiin siellä yläkerran saunatiloissa. Niitä sai silloin vuokrata ja vuokraan kuului uinti. Harmi, että saunat katosivat remontin yhteydessä. Muksut tykkäsivät eikä meteli häirinnyt ketään.

  VastaaPoista