sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Se joku, joka kerran teki kaiken

Isäni on seuramies, vitsiniekka, joka heittelee hauskoja jutunpätkiä ja nokkeliakin aivoituksia puheidensa väliin vauhtiin päästessään, sellaisena muistan hänet jo lapsuudesta. Yksi isän jutuista koski aikoinaan 20 markan seteliä, jota hän kutsui Juhantaloksi. Miksi? Siksi, että setelin toisella puolella oli kuva Väinö Linnasta ja toisella puolella Tampellasta. Kirjailija ja tamperelainen teollisuuslaitos? Tuntemattoman Sotilaan luoja ja suojeltu koskimaisema? Vanha mies ja punatiiliset rakennukset? Oululaisena lapsena nuo asiat eivät mielessäni yhdistyneet millään tavalla, mutta tamperelaisena aikuisena tajuan vitsin: 1990-luvun alussa silloinen kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalo tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen hämäristä rahoituskuvioista ja lahjusten ottamisesta roskapankin ja palasiin pilkotun Tampereen Pellava- ja Rautateollisuus Osakeyhtiön välisissä kuvioissa. Juhantalo vältti linnaan joutumisen vain täpärästi.




20 markan seteleitä ei enää ole olemassa niin kuin ei koko markkaakaan. Ajat muuttuvat, mutta tarinat säilyvät, jokaisesta tapahtumasta toivottavasti on osattu ottaa jotain opiksikin. Entinen työmatkani kulki vanhan Tampellan ohi, jokaikinen päivä kävelin Satakunnankatua ensin sillan yli Finlaysonin puolelle, sitten paloaseman kulmalta suoraan Tampellan esplanadille. Työmatkaa kävellessäni ajattelin usein isän juttua 20 markan setelistä ja mietin mitä tuo surullisen kuuluisa Tampella aikanaan oikein teki. Pöytäliinoja, lautasliinoja, patoja, pannuja, uuninluukkuja, vetureita, laivoja, turbiineita, höyrykoneita, tykkejä, kranaatinheittimiä, hiomakoneita, paperikoneita, paperia, kallioporia vai mitä? Ei kai mikään yritys ole voinut olla sellainen, joka tekee kaikkea. Paitsi että Tampella oli.



Erilaisissa työyhteisöissä mukana olleena olen nähnyt kaikenlaisia työntekijöitä ja lukenut monta monituista juttua, ajatelmaa ja vitsiksikin puettua totuutta siitä, miten kaikissa yrityksissä on aina se yksi henkilö, se mystinen joku, joka tekee kaiken. Kun silmäilee listaa Tampellan palasiksi pilkotuista teollisuusyksiköistä, joista useat jatkavat edelleen toimintaansa emon tarinan jo päätyttyä, tuntuu, että yritysmaailman vastaus kysymykseen kuka tuo mystinen joku on ollut, on Tampella.

Tampellan tehtaat toimivat Tampereen keskustassa vuodesta 1844 aina vuoteen 1997 saakka. Metso Group, Sandvik, Patria, Valmet, Kvaerner - tuttuja nimiä tässä päivässä kaikki, mutta moniko tietää, että osa niiden toiminnoista on ollut Tampellan toimintoja alun perin. Tampellan tarina alkoi masuunista, jonka herrat Nils Johan Idman ja Karl August Ramsay perustivat Tammerkosken rantaan. Rautaa valmistanutta sulattamoa seurasi pannuja ja patoja valmistanut valimo, valimoa konepaja ja konepajaa omia koneita käyttänyt kehräämö ja paperitehdas ja niin edelleen. Sota-aikana Tampellankin tehtaissa tehtiin sotatarvikkeita ja 50-luvulla poria, kun maalilmassa tosissaan alettiin louhia kallioita. 80-luvulla kotimaiset pankit ostivat kilvan tamperelaisen teollisuusjätin osakkeita, ennen kuin sitten 90-luvun lama lainojen vakuuskuplineen kaatoi kaiken.



Opittiinko Tampellan tarinasta jotakin, sitä en tiedä. Mutta teollisuuskäytöstä tyhjentynyt Tampellan alue on kerrostunut osaksi tämän päivän kaupunkikuvaa paitsi punatiilisen rakennuskantansa, myös monipuolisen käyttönsä ansiosta. Uusia asuntoja, vanhoja museoita, kahviloita, lounasravintoloita, toimistotiloja ja yrityksiä sekä muistomerkkejä, taideteoksia puistoja ja virastotaloja sisällään pitävä alue oli hauska kävelykohde äidin kanssa tehdylle kiireettömälle Tampere-kierrokselle. Raskaita ja likaisia koneita valmistaneet tehtaat tuhansine ikkunaruutuineen ovat yllättävän siroja ja keveitä, lukemattomine yksityiskohtineen todella kauniita katsella. Äänettömänä virtaava koski, uusien ja vanhojen rakennusten kontarastit ja silti jollakin tapaa saumaton yhdistyminen saa niitä tutkiskelevan hymyilemään. Kuinka paljon entisiä työpaikkoja tuolla alueella onkaan... Kolmen elämänsä suuntaa muuttaneen ihmisen ainakin.



Yhden alan ja aikakauden nousu ja kaatuminen, vuosisatainen menestys, historiallinen suuruus. Finlaysonin aluetta vastapäätä sijaitsevalla Tampellan alueella on pala tamperelaista ja suomalaista teollisuustarinan sydäntä myös, ei Tammerkosken maisema turhaan 20 markan setelissä aikanaan ollut, ei vaikka pankkikriisin aikaiset tapahtumat tuon kuvan merkityksen muuttivatkin. Juhantalo, koplaus, rahasotkut, lahjukset ja kavallus... Kavallus? Vaikka kavallus varsinaisesti ei Tampellaan liitykään, nimi Idman muistuu punatiilisiä tehdasrakennuksia katsellessa mieleeni toisesta Tampereen historiaan jääneestä tapauksesta: Samaan Idmanien sukuun kuuluva pankinjohtaja, Tampellan perustajaa nuorempi Nils, oli vastuussa vuonna 1912 paljastuneesta Pohjoismaiden suurimmasta kavallusjutusta.

3 kommenttia:

  1. Sekä mun pappa, että isä olivat molemmat vielä 70- ja 80-luvuilla Tampellassa töissä. Muistan lukuisia kertoja, kun vietiin isälle eväitä jättimäiseen halliin, hän työskenteli metallihöylällä. Se höylä oli pienestä pojasta ainakin sellainen rekka-auton kokoinen vekotin. Näin aina ohikävellessäni oranssinkuumana hohtavaa sulaa metallimassaa Valimossa, sekin oli jännän näköistä.

    Kauppisaikana taas muistan, kun samaiset vanhat hallit oli otettu käyttöön messutilaksi, ja kävin katsomassa Windows 95 -lanseeraustapahtumaa samassa paikassa, jossa isäni ja pappani olivat ennen työskennelleet.

    Hirveän sääli on, että niitä halleja on purettu niin paljon, vaikka ymmärrän tietysti kaupungin tahdon saada tiloista rahat pois. Enemmän alkuperäispintaa olisi silti voitu jättää.

    VastaaPoista
  2. Hei Joonas!

    Sula rauta ja käyttöjärjestelmän lanseeraus samassa tilassa - ihana kontrasti eilisen ja tämän päivän välillä! Ajattele mikä linkki sinä isoisäsi ja isäsi kautta saatkaan olla, miten konkreettisesti voitkaan nähdä muutokset entisen ja tulevan välillä omassa ajassasi.

    Muualta tulleena jaksan ihastella sitä miten Tampereella teollisuus on vielä 2000-luvun kynnyksellä ollut aivan keskellä kaupunkia. Aivan keskellä, niin keskellä kun vain voi olla. Miten mustaa ja nokista on kaupungin ilma täytynytkään olla parisataa vuotta sitten masuunien, valimoiden ja konepajojen ympärillä! Synnyinkaupungissani Oulussa lääninvankila on keskellä kaupunkia aivan taidemuseon ja tiedekeskuksen vieressä. Kaupunki on kasvanut ja ympäröinyt sen, vyörynyt sen yli painopisteiden muuttuessa. Oulussa käydessäni katselen vankilan korkeita muureja ja mietin sitä, miten eristyksissä se on metsänkeskellä aikanaan ollut - silloin kun matka tulliaseman ulkopuolella sijainneeseen vankilaan taitettin jalan tai hevoskyydillä.

    VastaaPoista
  3. Näinhän se on, ja Finlaysonin tyhjissä tehdashalleissa on tanssittu yö jo toinenkin läpeensä 90-luvulla teknobileissä. Kyllä mä tuota teollista puolta tässä kaupungissa paljon arvostan, ja itsekin olen tovin työskennellyt Media 54:ssa. Sinne meneminen oli mun elämäni mukavin työmatka! :)

    Oulun vankilakin on tuttu, menin siitä usein ohi silloin kun Oulussa aktiivisesti kävin, sillä silloinen sijainti jossa tuli aina majoituttua oli aina Intiössä, kahdessakin lokaatiossa.

    VastaaPoista