tiistai 3. toukokuuta 2011

Torilla tavataan taas!

Tampereella on monta toria, elävää ja energistä, erilailla toimivaa. On Tammelantori, Pyynikintori, Keskustori ja Laukontori, entisvanhaan näiden lisäksi oli vielä Mustalahdentori, Heinätori, Hervannantori ja Nalkalantorikin. Tammelantori ja Laukontori ovat kauppatoreja, sellaisia aina aurinkoisia ja täynnä elämää pienine kahvilakioskeineen ja lokkeineen, ihmishälinöineen ja ihmeellisine tuoksuineen. Pyynikintori ja Keskustori heräävät eloon silloin tällöin, ovat tapahtumien keskiöitä silloin kun tapahtumat tulevat kaupunkiin, muut torit nukkuvat jo historian armollista unta. Keskustori ja Pyynikintori ovat myös liikenteen keskiössä, nämä kaksi toria ovat olleet jo viime vuosisadan alussa keskusbussipysäkkejä omnibusliikenteen käynnistyessä ja ovat sitä edelleen, niiden läpi kulkee kaikki kaupungin joukkoliikenne eikä niitä voi välttyä bussilla kulkiessaan näkemästä. Katseltavaa niissä onkin molemmissa, upeat vanhat rakennukset reunustavat kumpaistakin toria - toisella on Raatihuone ja kirkko reunoillaan, toisella taas Tampereen Lyseo ja Konservatorio. Mutta varsinaisina toreina ne toimivat harvemmin, Pyynikintorilla kauppatoimintaa ei enää ole ollenkaan, Keskustorillakin myyntipäivä on vain joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina sekä erikoisjuhlapyhinä. Laukontorilla alarannassa sen sijaan kauppaa käydään kesäaikaan joka päivä ja Tammelassa ihan ympärivuoden.  www.reklaamikari.fi/musta/tori.html
http://tampereenkauppatorit.fi/


Leppoisat lauantait on sellaisia sopivia päiviä mennä torille, mulle ittelleni ne on milloin vihannestoripäiviä, milloin torikahvittelupäiviä, milloin ulkoilmakirpputoripäiviä - varsinkin nyt kun kesä taas tulee. Viime kesänä tein ihania ruusukuppilöytöjä kirpparimyyjien aarteistoista sekä Tammelassa että Laukontorilla, aamuauringossa heräilevän kaupungin ääniä kuunnellessa kahvikin maistuu ihan eriltä kuin kotona keittiössä tai parvekkeella. Lehti siis vaan rohkeasti kainaloon ja torikahveille yksin, jos ystävistä ei saa aamukahviseuraa. Torilla saattaa joku entuudestaan tuntematon tulla juttelemaankin vaikka, muutamia kertoja olen ollut enemmän kuin hyvilläni yksinolostani torilla - siitä, että sain kokea jotain ennalta odottamatonta ja kuulla uuden tarinan vanhasta Tampereesta. 

Oman torikauteni aloitti tänä vuonna alarannassa Laukontorilla perinteiset Kalamarkkinat, tapahtuma, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa keväällä viikko ennen vappua ja syksyllä Tampere-päivänä. Tampereen Kalamarkkinat eroaa rannikkokaupunkien silakkamarkkinoista siinä, että sisävesikaupungin satamatorilla tarjolla on monenlaista kalaa ja monella eritavalla valmistettuna. Tiskeistä löytää lohen, muikkujen ja silakan lisäksi haukea, lahnaa, kuhaa, ankeriasta, madetta, nahkiaisia ja sillejä sekä vuoden ajasta riippuen erilaisia lisukkeita niille. Myyjät ja esillepanijat ovat kalastajien sijaan pääosin pirkanmaalaisia kalatuotteiden valmistajia ja tuotteet jatkojalostettuja, ihan valmista ruokaakin on tarjolla pieninä ja vähän suurempina annoksina vaikka mukaan kotiin ostettavaksi. On kalapaellaa, muikkuja ja lohifileitä, kalakukkoja, kalatäytteisiä muurinpohjalättyjä ja tietenkin lohikeittoa. Ensimmäiset kalamarkkinat pidettiin Laukontorilla 21 vuotta sitten ja sen jälkeen ne ovat olleet jokavuotinen tapahtuma. www.pirmk.fi

Kalamarkkinat tuntee kauas, ne ottaa koko alarannan haltuunsa liikenneruuhkineen, haitarimusiikkeineen ja pienine telttoineen, ne näkyvät, kuuluvat ja tuoksuvat pitkän matkan päähän. Kun perjantaina 24.4. kesken työpäivän asioilla ollessani kävelin alarannan ohi, kysyi työkaverini takaisin tultuani ihmeissään miksi minua seuraa savuinen kalanhaju - totta, hiukseni ja vaatteeni tuoksuivat vienosti savulle ja kalalle, vaikka vain kävelin torin laitaa markkinoiden ohi tuolloin. Iltapäivällä kävin sitten markkinoilla oikeasti, hain katkarapuja, lohta ja tilliä. Olisihan ne saanut kaupastakin tai kauppahallista vaikka, mutta jotenkin torimaailma on niin omansa, että siitä tunnelmasta ja lupsakasta kaupankäyntitilanteesta mielellään maksaa muutaman euron ylimääräistä. Kala on hyvää ja sitä mielellään ruoaksi laitan, mutta sen verran citytyttö mussa asuu, että haluan kalani valmiiksi ongittuna ja pää poistettuna. Toki ne muutamat mökki-illat vuodessa, jotka veneestä tai rannalta onkien olen viettänyt, ovat asia erikseen, ne on ihan oma juttunsa..

                                  Kuva lainattu                                      Kuva lainattu

Pakkauskartonkitehtaan kupeessa Kehräsaaren vieressä sijaitseva vuonna 1866 perustettu Laukontori on myös satama ja sataman kaupankäyntipaikaksi se on alunperin perustetukin Mustalahden silloisen halkotorin ja Pyynikintorin lisäksi kaupungin kasvaessa ja kaupankäynnin jatkuvasti vilkastuessa. Laukontorilta lähtee laivoja tänäkin päivänä, se on Pyhäjärven ja Vanajaveden matkustajareittiliikenteen ansiosta Suomen vilkkain sisävesisatama. Laukontorilta pääsee Kyröskoskelle ja Hämeenkyröön tai Lempäälän ja Valkeakosken suuntaan aina Hämeenlinnaan saakka, jos kesällä matkustaa haluaa. Itse olen käynyt vain iltaristeilyllä Nokian edustalla ja ottanut useamman kerran tunnin välein seilaavan laivan aivan Tampereen edustalla sijaitsevaan Viikinsaareen.Viikinsaaren reittiliikenteen avautumista odotankin taas jo innolla, tule kesäkuu pian! www.hopealinja.fi/

Kalamarkkinoiden hengessä pitää ehdottomasti syödä taas kalaa. Varsinkin kun vappuinen silliaamiainen on juuri takana ja se kuitenkin omassa juhlinnassani on yksi tuon päivän kohokohdista. Minä ja mun ruoka, voi minua.


KALAA JA KASVIKSIA TAVALLISEN TIISTAIN TAPAAN
2 annosta:

2 lohimedaljonkia
1 pss Findus Herkkuvihannekset -pakastesekoitusta
½ prk Creme Bonjour Cuisine  (v.sipuli ja yrtit)
öljyä paistamiseen
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus sitruunapippuria

- Kuumenna kaksi pannua ja lurauta niille noppa öljyä. Kippaa toiselle pannulle vihannessekoitus, paista hetki että kasvikset sulaa ja lisää sitten kyytiin puoli purkkia Creme Bonjouria ja ripaus mustapippuria. Hauduta muutama minuutti niin että kala on valmis.
- Paista kalat toisella pannulla, pari minuuttia per puoli että saat kauniin paistopinnan, mutta sisältö jää meheväksi. Ripauta pinnoille aavistus suolaa ja sitruunapippuria mausteeksi.

Tän nopeampaa herkkua ei kertakaikkiaan voi olla. Aivan ylinamia!


TOAST SKAGEN
2 annosta:

6 paahtoleipäviipaletta
1 prk ranskankermaa (150 g)
2 rkl ultrakevyttä majoneesia
½ punasipuli
200 g jokiravunpyrstöjä tai katkarapuja
1/4 ruukku ruohosipulia
ripaus tilliä
ripaus mustapippuria
1/4 sitruuna

- Huuhdo ja valuta ravut ja hienonna niitä hieman veitsen kanssa leikkuulaudalla. Pilko sipuli ja ruohosipuli ja sekoita kaikki yhteen majoneesin ja ranskankerman kanssa, mausta seos mustapippurilla ja tillillä.
- Paahda leivät paahtimessa ja leikkaa niistä reunat tai kuvioi ne haluamaasi muotoon. Piparimuotit toimii tässä hyvin, toki käsin leikkaaminenkin on aina helppo vaihtoehto. Nostele jokaiselle leivälle reilu nökkäre raputahnaa ja koristele annos ruohosipulilla ja siivulla sitruunaa. Asettele kolme leipää lautaselle ja tarjoile.

Tämä se on sellainen perinteinen  herrojen herkku, joka aina silloin tällöin tulee vastaan jossain. Ja aina silloin tällöin muistan, että ois kiva kokeilla se joskus. Kannatti kokeilla vappuaamun silliaamiaiselle! Seuraavat illanistujaiset kun tulee, mie teen näitä alkupaloiksi valmiiksi jääkaappiin odottamaan vieraita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti