perjantai 6. marraskuuta 2015

Eeva-Liisa Mannerin kirjoituskone ja hyllyllisiä hyviä kirjoja

Kun ensimmäistä kertaa näin Tulenkantajien pienen kirjakaupan Hämeenpuistossa Metsokirjastoa vastapäätä, minun oli aivan pakko puikahtaa sen ovesta sisään. Ihanan sekainen, hieman tomuinen, oikea kirjoja myyvä kirjakauppa. Sellaisia kirjoja, joita ei muualta välttämättä saa. Minna Canthin tekstejä tarttui mukaan ensimmäisellä kerralla, samoin Kirsi Kunnaksen. Ja myöhemmin Ville Rannan sarjakuva-albumi. Kirjakaupan nimi, Tulenkantajat, toi mieleeni tarinat koulun historiantunneilta, vei ajatukset 1920-luvulle, sinne, missä suomenkieli ja suomalaisen kirjallisuuden suunta pyrittiin määrittämään uudelleen. Mika Waltari, Uuno Kailas, Katri Vala... Ensimmäistä kertaa liikkeessä vieraillessani en uskaltanut ajatella, että vain hyvää kirjallisuutta myyväksi julistautuneessa pienessä kirjakaupassa myytäisiin joku päivä minunkin kirjoittamia kirjoja.



Mutta niin siellä vain myydään. Sanasato ja Savukeidas -kustantamoiden kirjakaupassa myydään pienten kustantajien proosa- ja lyriikkateoksia, niitä, joita ketjuuntuneet kirja- ja askartelutarvikekaupat eivät valikoimaansa helposti ota. Novellikokoelma Kahvila on ollut Tulenkantajien kirjakaupan valikoimassa viime keväästä lähtien, vajaan kahden viikon päästä julkaistava esikoisromaanini on ensimmäisenä myynnissä juuri siellä. Maanantaina 16.11. klo 18 Hiekkalaatikko -nimistä uutuuskirjaa juhlistetaan liikkeessä kaikille avoimin julkkarein, teoksen ajankohtaisia teemoja yt-neuvotteluista, ystävyydestä ja itsensä uudelleen rakentamisesta pohtii kirjoittajan kanssa tarinan ennakkoon lukenut tamperelaisnäyttelijä Eriikka Väliahde.


Kirjakaupassa on pieni sympaattinen lava kaksine palleineen ja isojen ikkunoiden galleriatila, johon julkkareiden viini- ja suklaatarjoilun saa mukavasti järjestettyä. Kaupan puolella siellä täällä hyllyjen reunoilla ja niiden päällä on tunnetuille kirjailijoille kuuluneita jännittäviä muistoesineitä, joten katseltavaa kuuntelun ohella kaupassa riittää. Tervetuloa hyville kirjakaupoille marraskuisena maananatai-iltana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti