keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Kesä ja kukkaset

Kevään ensimmäiset todella lämpimät päivät, oikein kunnolla helteiset, T-paita- tai ihan hihatonpaitapäivät, herättävät pisimpäänkin talviunta nukkuneen pihan tai parvekkeen laittajan. Tulee olo, että tyhjiin ruukkuihin pitää saada täytettä, vehreää, vähän väriä, kun luontokin yhtäkkiä räjähti täyteen kukoistukseensa. Hassua ajatella, että vielä kolme viikkoa sitten me laskimme tyttösten kanssa pulkalla mäkeä ukin ja mummun pihassa Oulussa, lasten ja nuorten teatterifestivaaleilla käydessämme.



Jos vain aikaa on, pihakukkien hakureissusta kannattaa tehdä marketin noutopihaa suurempi elämys, varata muutama tunti aikaa ja ajaa hakemaan kukat Iso-Pahkalan puutarhalta Nokian Siurosta. Siitä tulee hyvä mieli. Reitti puutarhalle on kaunis. Puiden välistä vilkkuva Pyhäjärvi, pellot ja sitten Siuron keskusta. Joka kerta hätkähdän, kun ylöspäin kohoavasta mutkasta näkee värikkäät vanhat puutalot pihoissa kukkivine omenapuineen ja toisella puolella jyrkän rinteen alla kimmeltävän järven saarineen. Se on kaunis näky, aivan toisesta kaupungista, toisesta maasta melkein. Jos aikaa on, tuohon näkyyn kannattaa jäädä viipyilemään, poiketa kahville tai pizzalle Siuronkosken rannalla olevaan legendaariseen Koskibaariin. Ymmärrän ihmisiä, jotka asuvat Siurossa, vaikka sinne onkin vähän matkaa. Jos ajaa aamulla töihin läpi kylän, jonka sillalla ovat miehet kalassa pitkine vapoineen ja pienet traktorit ajavat pelloilleen, ei ehkä voi olla pahalla päällä.



Mutta se puutarha! Osoitteesta Rantapellontie 50 löytyy Iso-Pahkalan Puutarha, 46-vuotias perheyritys, jota vanhojen omistajien avustaessa pyörittää nykyisin miniä. Pihapiirissä asuva iloinen asiakaspalvelija kertoo mielellään kukista ja taimista ja niiden hoidosta. Kolmen kasvihuoneen kaikki kasvit ja taimet kasvatetaan puutarhalla itse siemenistä, tukusta tilattua tuontitavaraa he eivät myy, näin he voivat varmistaa taimien laadun. Lähikasveja, paitsi kotimaisia, myös paikallisia. Ja se valikoima! Saimme Runotytön ja Tiitiäisen kanssa tuhlattua puolituntia pelkkään kasvihuoneiden sisältöjen ihasteluun. Yrttien taimivalikoima oli uskomaton! Siellä on kaikkea ja vielä montaa erilajia. Kolmen euron taimet olivat vehreämpiä ja tuuheampia kuin missään aiemmin näkemäni. Tämä on yrtinostajan taivas. Valitsimme kahta erilaista basilikaa, muutaman puskan korianteria, salviaa, tilliä, persiljaa, rosmariinia, timjamia ja oreganoa. Ja taimia paprikalle, chilille ja tomaatille. Tomaattejakin oli vaikka minkälaisia. Ja mummille syntymäpäiväkukan, sellaisen violetin, vahvasti tuoksuvan, jolle saimme hyvät hoito-ohjeet.









Lähtiessämme yrttilaatikon ja multasäkin kanssa kasvihuoneilta, pysähdyimme omistajan kehoituksesta vielä heidän pihaansa katsomaan kanoja. Munia he eivät myy, mutta Runotytön kanssa oli munijoiden touhuja hauska katsella. Kotiinpäin ajelimme hitaasti, niin hitaasti kuin muu liikenne myöten vaan antoi. Siurosta ei halua päästää irti.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti