torstai 7. huhtikuuta 2016

Kahta en vaihda - tosiystävyys ja hyvä ruoka

Kun pukukoodina on smart casual, se tarkoittaa rentoa ja huoletonta, mutta ajateltua asua virkamiespuvun ja kotilökäreiden puolesta välistä. Kun ravintolakoodina on fast casual, on ravintola rento ja huoleton, mutta ajateltu kokonaisuus fine dining -ravintolan ja fast food -ruokalan välimaastosta. Kun Herra K kerrankin oli "vapaalla jalalla" keskellä aurinkoista päivää, lounastimme rennosti ja huolettomasti pitkän hampurilaishistorian omaavassa Commercen kulmassa kiireettömän keskiviikon kunniaksi. Mikäpä sen parempaa parhaan ystävän kanssa olisikaan.


Komea jugend-tyylinen Commercen talo on seissyt Keskustorin laidassa vuodesta 1899 lähtien. Ranskan kielellä kauppaa tarkoittavan liike- ja asuintalon kulmassa on alun alkaen toiminut hotelli, sitten Tampereen ensimmäinen apteekki ja vuodesta 1983 lähtien hampurilaisravintola. Ensin Burger King, sitten Suomen ensimmäinen McDonald's ja nyt kuuden viikon ajan Friends&Brgrs. Ystäviä ja burgereita? Ihan uusi tuttavuus. Erilainen, kiinnostava. Paikalla on tehty 33 vuotta hampurilaisia. Onkohan Commerce saanut nyt historiansa ja arvonsa mukaisen tarinanjatkajan kulmalleen?


Saimme Herra K:n kanssa kutsun uuden burgeripaikan avajaisiin 23.2., mutta onnettoman sairaalakeikkani takia emme vielä helmikuun lopussakaan voineet osallistua minkäänlaisiin kodin ulkopuolisiin tilaisuuksiin. Tänään me vihdoin pääsimme maistamaan miltä paljon puhutun ei-pikaruokalan hampurilaiset oikein maistuvat. Mikä oudoksi linnuksi ja hifistelijäksikin kutsutusta pietarsaarelaislähtöisestä hampurilaisketjusta tekee erikoisen? Ruoka. Se, että ketsuppia (Heintz), sinappia (French’s Classic Yellow Mustard) ja limppareita lukuunottamatta kaikki muu tehdään ketjun kussakin ravintolassa paikan päällä itse, raaka-aineista, jotka tulevat Suomesta. Friends&Brgrsin kotimaisuusaste on kunnioitettavat 98%. 


Friends&Brgrs liitutaulunvihreine tehosteseinineen saa meidät hymyilemään, paikan kaverimaiseen tarinaan ja ruokafilosofiaan voi tutustua heidän nettisivuillaan. Hampurilaisravintolan nurkassa on leipomo, jossa joka aamu vaivataan taikinaa ja leivotaan päivän sämpylät, tavallisina ja gluteenittomina. Montako sämpylää, sitä ei meille paljastettu, mutta kertaakaan ne eivät kuulemma ole vielä loppuneet kesken. Keittiössä, jossa henkilökunnan touhuja voi asiakas seurata aivan kuin ystävänsä kotona tekisi, alkaa aamu lihan jauhamisella, majoneesin valmistuksella ja ranskanperunoiden leikkaamisella. Hampurilaisaterian ainekset tulevat ravintolaan naudan etuselkäpaloina, munina ja öljynä, kokonaisina perunoina, sipuleina, valkosipuleina, salaatteina ja tomaatteina, joista keittiöhenkilökunta valmistaa ranskalaiset, kolme erilaista majoneesia ja pihvimassan, josta taputellut pihvit paistetaan yhdessä kolmeen kertaan friteerattujen ranskanperunoiden kanssa aina kunkin asiakkaan tilauksesta. Siitä huolimatta odotusaika ei ole pitkä, hyvä että ehdin ennakkoajatuksiani pöydässä loppuun asti ajatella.

Listalla on viisi erilaista hampurilaista sekä kasvisvaihtoehto ja lasten koko. Jokaisen brgrin saa halutessaan tupla- tai vaikka triplapihvillä, kun hintaan lisätään +3€ per pihvi. Ja lisätäytteitä valitsemaansa kokonaisuuteen saa niitäkin, euron tai puolen euron lisähintaan. Ensikertalaisina me menemme listan mukaan, Herra K valitsi omakseen Cheese&onion-brgraterian, minä Classic-version. Se, että yksi hampurilaisen mainituista mauista on sinappi, houkutti. Ja totta, sinappi hampurilaisessani oikeasti maistui. Samalla tavalla kuin valkosipulimajoneesissa maistui valkosipuli.




Pietarsaari, Helsinki, Tampere ja ensiviikolla myös Oulu. Kotimainen, tuore, mahdollisimman lisäaineeton, luontoystävällinen. Kun ketju kesäkuussa avaa ensimmäisen ulkomaan ravintolansa Kööpenhaminaan, tarkoittaa kotimaisuus siellä tanskalaisuutta. Tietenkin, hölmö minä! Tuoreus on kansainvälisesti sama asia kaikissa maissa, oikeiden astioiden käyttäminen tarjoilussa kertakäyttöisten sijasta on vähentänyt Friends&Brgrsin jätemäärää 80%. Kuulostaa hyvältä, epäilijöiden mielestä liian hyvältä. Mikä ravintolassa sitten mättää? Ei mikään. Maku, koko ja näkö on kunnossa ja ympäristö miellyttävä ja rento ainakin Tampereen ravintolassa. Ja palvelu juuri sellaista pröystäilemättömän ja päällekäymättömän iloista ja avuliasta kuin tähän kaupunkiin sopii. Eikä se hintakaan paha ole, 10€ kun maksaa ateria kohta niissä aiemmissakin hampurilaisravintoloissa.

Joskus hyvä ruoka on nopeaa. Joskus ystävyys alkaa ensimmäisestä kohtaamisesta. Meistä tuli ystäviä näiden burgereiden kanssa. Tuoreus ja raaka-aineiden laatu on tervetullut tuulahdus hampparikentälle. Friends&Brgrs on raikas ja tuttavallinen yhdistelmä kunnon ruokaa ystävien kanssa nautittuna - vaikka näistä asioistahan voi ainoastaan ja vain kiistellä.

2 kommenttia:

 1. Kiva postaus, kiitos :) Olen suunnitellut meneväni kyseiseen ravintolaan, mutta tähän mennessä vielä jäänyt haaveeksi. Postaustasi lukiessa tuli nälkä :D
  T. Nelliina

  VastaaPoista
 2. Hei Nellina!

  Kiitos kiitoksista. Ehdottomasti kannattaa käydä ja maistaa itse mitä pitää pikkaisen erilaisesta tavasta tehdä helposti syötävää ruokaa. Toteuta ihmeessä haaveesi heti miten siis :)

  Eeva-Maria

  VastaaPoista