lauantai 3. maaliskuuta 2012

Leikitään Espanjan lomaa, jooko?

Hiihtolomat ovat parhaillaan päällä koko Suomessa, kenellä alkamassa, kenellä loppumassa, kuka taas vielä säästelee suunnitelmiaan keväämmälle. Ihmiset haaveilevat lomasta, matkoista kaukaisiin maihin tai lumista pohjolassa, minäkin haaveilin. Herra K:n kanssa pakkasimme autoon kaiken tarvittavan ja ajoimme viikon aikana yhteensä lähes 2 000 kilometriä toteuttaessamme haaveitamme vapaudesta valkoisilla hangilla, rentoutumisesta lämpimänä höyryävän kylpylän hoidoissa. Viikko oli mukavaa yhdessä oloa rakkaiden kanssa, kaikkein täydellisin talviloma siis.

Viime aikaisia kahvipöytäkeskusteluita töissä kuunnellessani olen hymyillyt hyväksyvästi ihmisten lomahaaveille, työkavereiden suunnitelmille syödä hyvin, rentoutua tehokkaasti, ottaa omaa aikaa ja olla vaan. Olen hymyillyt ajatuksille nautiskella kiireettömästi, hoitaa itseään ja piristää pari- tai ystävyyssuhteitaan. Kun poimii noista keskusteluista ihmisten ykkösunelmat päältä - tuon halun rentoutumiseen, lepäämiseen, pari- ja ystävyyssuhteiden hoitamiseen ja hyvin syömiseen - voi pienen etelänloman toteuttaa hauskana palapeliversiona lähtemättä oikeastaan Tampereelta yhtään mihinkään, turistia omassa kotikaupungissaan leikkien. Leikitään siis vaikkapa Espanjan lomaa.


Palapelilomaan kotikaupungissa et tarvitse ollenkaan niin paljon aikaa tai rahaa kuin oikeaan lomaan, siksi palapeliloma sopii pienemmällekin budjetille. Kas näin se käy: Kutsu mukaan pienelle lomalle paras ystäväsi, siskosi tai rakkautesi. Menkää illalla nukkumaan vierekkäin samaan sänkyyn niin kuin hotellissa nukkuisitte ja jättäkää sälekaihtimet/verhot auki. Älkää laittako kelloa soimaan ollenkaan, antakaa ikkunasta sisään tulvivan päivänvalon herättää teidät lempeästi pitkien yöunien jälkeen. Herätkää rauhassa sängyssä loikoillen, heilutelkaa varpaanne hereille ennen kuin nousette ja puette päällenne. Valitkaa aamupalapaikaksenne lähin hotelli tai muu mukava kahvila (esim. Tulliklubin aamiaisklubi, Linkosuon kahvilat, Kauppahallin kahvilat tai Tammelantorin Aamurusko) ja kutsukaa lisää ystäviä mukaan. Nauttikaa runsas ja kiireetön brunssiaamiainen, jos ette ole koskaan kokeilleet hotelliaamiaista yöpymättä hotellissa, suosittelen sitä lämpimästi. Respasta saa ostaa pelkän aamiaisen aamiaisaikaan. 

Brunssin jälkeen suunnatkaa kulkunne kylpylään Lapinniemeen tai Nokian Edeniin, varatkaa itsellenne hoidot tai rentoutukaa parituntinen ihan vain kylpylän allasosastolla poreissa ja saunoissa köllötellen aivan kuin olisitte tropiikin auringon alla. Nukkukaa päiväunet kotiin saavuttuanne niin kuin nukkuisitte aurinkotuolissa uima-altaalla tai hiekkarannalla, levätkää ainakin tunti kirjoja tai lehtiä sohvalla lukien ja samalla laiskasti jutustellen. Valmistautukaa huolellisesti iltaan, lähtekää hämärän tullessa liikenteeseen ja nauttikaa alkupalaksi espanjalaista kuohuviiniä Cavaa ja tapaksia Koskipuiston kyljessä Pellavatehtaankadulla sijaitsevassa Ravintola Inezissä tyylikkään modernissa ympäristössä dj:n säestämänä. Siirtykää siitä sitten toisen drinkin kautta perinteikkääseen Saludiin syömään kunnon illallinen oikein pitkän kaavan mukaan, tilatkaa paellat tai pihvit, antakaa iloisen henkilökunnan palvella teitä ja mariachin kitarallaan viihdyttää. Päättäkää ilta yökerhossa nauraen ja tanssien omalla porukalla kuin olisitte kaukana poissa tavallisista kuvioistanne. Palapeliloma toimii parhaiten silloin, kun kaikki osallistujat ovat innolla mukana roolissaan.


Toinen varsin mukava tapa leikkiä Espanjan lomaa, on kutsua ystävät kylään Tapas-illan merkeissä vaihtamaan kuulumisia ja nauttimaan pieniä ruoka-annoksia sangriaa kyytipoikanaan. Näin me teimme muutama viikonloppu takaperin, kun tärkeät naiset kokoontuivat luokseni jokavuotiseen tapaan hyvän ruoan ja viinin merkeissä. Tänä vuonna teemana oli Espanjan loma ja tapas-ilta. Pöytään katettiin paitsi kuohuvaa Cavaa ja hedelmäistä sangriaa, myös tomaatti-valkosipulileipää, perunapalloja ja aiolia, Serranon kinkkua ja hunajamelonia, lihapullia tomaattikastikkeessa, Manchego-juustoa ja juoksevaa hunajaa, Chorizo-makkaraa, chilillä maustettuja katkarapuvartaita, tortillaa (espanjalainen perunamunakas), täytettyjä oliiveita, marinoituja herkkusieniä ja valkosipulin kynsiä.

Tapas-illan viettämiseen ei tarvitse erityisiä astioita tai muuta rekvisiittaa, vain hyvän ystäväporukan ruokapöydän ympärille ja pöydälle kymmenkunta pientä ruokalajia. Sekä sitten jäitä ja kannun sangrian tekemistä varten tietenkin. Espanjan kielinen sana "Tapas" tarkoittaa kantta, alkunsa tapas-perinne on tarun mukaan saanut viini- tai sangrialasia kärpäsiltä suojaamaan asetetusta leipäviipaleesta, viinin kannesta. Leivästä tapas-valikoima on sittemmin laajentunut lihaisiin, kalaisiin ja kasviksellisiin pienenpieniin annoksiin, joita nautitaan iltapäivän korvalla viinilasillisen kyytipoikana ennen illan hämärtyessä nautittavaa tuhdimpaa illallista. Yksi, kaksi tai kolme tapasta on välipala, kymmenen menee jo täydestä ateriasta. Kerää omat suosikkisi tapaspöydäksi ja kutsu ystävät istumaan iltaa.


SANGRIA
6 annosta:

1 plo edullista espanjalaista punaviiniä
1 appelsiini
1 lime
1 sitruuna
1 rkl sokeria
reilu ½ litraa spriteä
(1 dl brandyä tai vodkaa)
jäitä
- Pilko hedelmät haluamallasi tavalla reiluiksi lohkoiksi, kuutioiksi tai rinkuloiksi. Laita hedelmät kannuun, ripottele päälle sokeri, lisää jäät ja kaada sitten päälle punaviini ja sprite. Sekoita juomaa hetki, painele hedelmiä, jotta niistä irtoaa makua juomaan. Nauti kylmänä hyvässä seurassa samointein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti