torstai 2. huhtikuuta 2015

Hei, me saatiin uusi naapuri!

Tampereelle on tullut uusi tyttöpaikka. Salaattirafla. Luomuviinitreffimesta. Naapuri on uusi in-paikka, mitä, etkö vielä ole käynyt Naapurissa! Missä Naapurissa, kuka tuo salaperäinen Naapuri oikein on ja mihin sellainen paikka on avattu? Sitä eivät kyselijät kuitenkaan osanneet kertoa. Onneksi työkaverini tiesi. Ja googlaamalla löytyi lisää tietoa tästä trendikkäästä tulokkaasta. Yllätykseni oli suuri, kun tämäkin uutuus paljastui Stockan takaa, siltä samalta "tylsältä alueelta", jossa ei pitänyt olla yhtään mitään mielenkiintoista.


      

Stockmannin lisäosan alitse kävelykatua kulkiessa tuntuu kuin katu olisi käynyt muuttumisleikissä. Isoja näyteikkunoita, kukkia, vähemmän liikennepölyä. One Wayn entiset tilat Stockan takakulmalla ovat hyvän haltiattaren, itse asiassa neljän haltiattaren, taikasauvan heilautuksesta muuntuneet valoisaksi bistroksi. Bistro Naapurin yhteydestä on muitakin tuttuja: Naapurin kanssa samassa ovessa sijaitsevat kolmen muun naisen yritykset, Lifestylemyymälä Putiikki Rannalla, Antiikkiliike Anna-Stiina sekä Vaateliike Minzi.

Sisään Naapurin ovesta astuessa hymyilyttää välittömästi. Raikkaus, ilmapiirin iloisuus ja kauniiden tavaroiden paljous kirkastaa mielen. Vuosia sitten eurooppalaisissa kaupungeissa seikkaillessani tutustuin tällaisiin yhdistelmiin ja ihastuin niihin, ravintoloihin ja kahviloihin, joiden yhteydessä oli vaate- ja sisustusliikkeitä. Voi kuinka iloinen olenkaan, että sellaiset yhdistelmät ovat rantautuneet omaan kotikaupunkiini! Kahvila-kaupan voi löytää nyt paitsi Onkiniemestä, myös aivan Tampereen keskustasta Tuomikirkonkadulta. Vierailu Laukontorin rannassa sijaitsevassa Kirpputori Tarinassa muutama viikko sitten hymyilyttää sekin minua edelleen.Smoothieita, tuorepuristettuja mehuja, raakaleivonnaisia, avocadolla ja chorizolla täytettyjä leipiä, kahveja, teetä, salaattia, uuniperunaa ja pitaleipiä - uuden paikan raikkaus jatkuu bistron tiskin väriloistossa, aidoissa mauissa ja iloisten asiakaspalvelijoiden hymyissä. Naapuri avaa ovensa jo aamuyhdeksältä, tarjoaa paitsi aamupalaa ja lounasta, myös iltapäivän kahvihetkiä ja vaihtoehdon alkuillan rentoon nautiskeluun aina seitsemään saakka arkisin, lauantaisin aamuyhdeksästä viiteen asti.

Piristävät lounastreffit ystävän kanssa alkavat annosten valinnalla. Laulaja päätyy salaattiin pestokanalla ja herkkusienillä, minä pitaleipään tzatzikilla, fetalla ja marinoidulla punasipulilla. Makua annoksissa riittää, riittää niin, että nuolisin lautaseni, jos en yrittäisi olla hieno nainen. Jälkiruoaksi nautimme kahvit ja jaamme jättimäisen palan rockyroadia, sen paksut tahmaiset suklaakerrokset ovat parasta lääkettä niihin haavoihin, joita me harmaana kevätpäivänä hoidamme. Cappuccinon pehmeän lusikoitava vaahto on maistuvinta pitkään aikaan. Silloin kun kahvia voi nauttia harvoin, sen hyvyys on olennaista. Pahaan kahviin ei yhtä viikkokupillistansa viitsi tuhlata. Meidän molempien pitää mennä lounaan jälkeen takaisin töihin, siksi luomuviinien, kuohuviinien ja luomuoluiden maistelu jää toiseen kertaan.Miten hauskaa on, että kaupunki elää, vanhastaan tylsät ja autioituneet alueet muuttuvat mielenkiintoisiksi, uusia kivoja paikkoja syntyy kuihtuneiksi tuomituille tyhjille kadunkulmille. Takaisin töihin päin kävellessäni jäin miettimään yhdistelmäkahvila-vaateliikettä, joka yritti Tampereella kymmenisen vuotta sitten, lähes kymmenen ainakin. Se oli kauppahallin takana Hallituskadulla, puolitoitoistakerroksisessa liiketilassa. Mikä ihme sen nimi oli ja mitä siellä tarjoiltiin, millaisia vaatteita se myi? Aikaansa tuo liike taisi olla edellä, niin lyhyeksi jäi sen tie. Jos oikein muistan, varma en voi olla. Naapurisuhteestani toivon pitkäikäistä, sillä mukavia naapureita saa todella harvoin. Terveisiä Juhannuskylän pienen pesäni ovinaapurille, tulit mieleen. Sinunlaisiasi huipputyyppejä tulee ikävä näin mukavassa paikassa vieraillessa.Hipsaisen Naapuriin iltapäiväteelle ehkä jo tänään. Naapurissa on nimittäin tarjolla erinomaisten kahvien lisäksi Johan&Nyströmin teet ja yksi oikeasti  hyvänmakuinen vihreätee on Johan&Nyströmin Guava. Sitä kerran saatuaan haluaa aina vaan lisää.

4 kommenttia:

 1. Ilmoittaudun mukaan, mutta jätän teestä nauttimisen muille. Kahvi ja suklaakakku näytti houkuttelevalta.

  Paikka jolla on reilu suomenkielinen nimi täytyy olla hyvä. Mielestäni vieraskielisiä nimiä on ihan liikaa, Naapuri kuulostaa hyvältä ja sen saa kuulostamaan hauskalta myös. Voi jättää pöydälle lapun, lähettää viestin tai "viitata" - "olen Naapurissa".

  Herra K

  VastaaPoista
 2. Näyttää tosiaan raikkaalle ja hyvälle paikalle! Onkohan pääsiäisen pyhinä auki?

  Katju

  VastaaPoista
 3. Kiva teksti. Stokan läheltähän löytyy kohta vaikka mitä, ennen vaan lidlejä, baareja ja mäkkäreitä :) :) :)

  VastaaPoista
 4. Loistava blogi sulla! Kiitos vinkkauksesta Bistro Naapurille, tässä menee pääsiäinen kotikaupungissa seikkaillessa jahka ulos pääsen. T.Tiiti

  VastaaPoista